31.03.2021

"La controversia del Hombre de Orce", nou article a la revista Investigación y Ciencia

Biblioteca

"La controversia del Hombre de Orce" és el títol de l'article publicat per Miquel Carandell Baruzzi, encarregat de la Biblioteca i Arxiu del Museu de Ciències Naturals de Granollers, al número del mes d'abril de la revista Investigación y Ciencia. El treball, resultat de la tesi doctoral i de la recent publicació del llibre The Orce Man, explora la dimensió política i presència pública de la polèmica sorgida, a principis dels anys vuitanta, al voltant del fragment de crani conegut com l'Home d'Orce, descobert per tres investigadors de l'Institut de Paleontologia de Sabadell.

El cas d'Orce ens porta a l'Espanya de la Transició i primera democràcia, on els científics protagonistes intentaven col·locar-se tant professionalment com en el panorama internacional; les institucions i els polítics volien fer-se veure, i periodistes i diaris buscaven notícies atractives o, fins i tot millor, polèmiques. Una difusió inicial espectacular, sumada a uns posteriors dubtes més que raonables al voltant de les característiques d'aquest fragment de crani, van provocar una bomba mediàtica a la portada de El País. A partir d'aquí, va sorgir una agria controvèrsia científica que va tenir els mitjans de comunicació com a l'escenari imprescindible: qui volia marcar posició, ho podia fer en un article científic, però ho havia de fer també de forma pública.

Encara que la controvèrsia es va allargar més de trenta anys, durant uns mesos de 1983 i 1984, l'Home d'Orce va ser conegut per tothom: va aparèixer a portades de diaris i revistes satíriques com El Papus (imatge), va ser mencionat a la lletra d'una cançó de Siniestro Total, i els seus descobridors van sortir diverses vegades a televisió i ràdio.

L'article ens mostra doncs com en el cas de l'Home d'Orce podem parlar d'una ciència mediàtica, en què la disputa entre científics, i amb ella la lluita pel prestigi i recursos, no té lloc només en les revistes i congressos especialitzats, sinó també en l'esfera pública, on científics, polítics, periodistes i públic tenen un paper important en la presentació, validació i, per tant, creació de coneixement científic.

Trobareu l'article en aquest enllaç.

Portada de la revista El Papus, juny de 1984.

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!