Ja podeu consultar en línia i descarregar-vos el PDF de les Monografies del Montseny núm. 37 al següent enllaç http://hdl.handle.net/2117/376146, o bé també a través de la cerca al catàleg col·lectiu de la Xarxa de Parcs Naturals de Diputació de Barcelona https://cataleg.parcs.diba.cat/.
Podreu trobar articles de caràcter científic i humanístic amb fotografies interessants fotografies antigues.
Des del centre de Documentació del Montseny de ciències naturals us recomanem els articles que fan referència a l'àmbit de les ciències. Aquests, són els següents:
- Fauna subterrània de les cavitats del Montseny
- L'observatori meteorològic del Turó de l'Home
- Les malalties emergents dels amfibis. Un problema actual del qual preocupar-nos?
- Santa Marta de Viladrau: 40 anys d'un equip / equipament per a l'educació ambiental
- Cartografia de les plantes de Riells i Viabrea
- Els camins d'Artur Osona 142 anys després
- La caça del tudó al Montseny
- Les truites de la riera Major de Viladrau
- El clima del Montseny. (51 segons en vertical)
- El gat fer (Felis silvestris) al massís del Montseny
Monografies del Montseny és una publicació anual de l'Associació d'Amics del Montseny, amb seu a Viladrau que es publica des de 1986. Actualment, el director de la publicació és l'Óscar Farrerons i Vidal. Enguany s'ha publicat el volum 37 i es troben en versió digital des del volum 34, les podeu consultar al catàleg col·lectiu de la Xarxa de Parcs Naturals de Diputació de Barcelona https://cataleg.parcs.diba.cat/.
L'Associació es proposà fer conèixer, estimar i respectar el Montseny. Els textos dels volums inicials se centraren sobretot en temes històrics, coordinats per Antoni Pladevall, historiador i bon coneixedor del Montseny. Aviat afeccionats i estudiosos d'àmbits científics diversos començaren a divulgar els resultats de les seves recerques a les Monografies del Montseny. El resultat és la participació de gairebé 300 autors que han escrit més de 550 articles i notes sobre les diferents temàtiques científiques i divulgatives montsenyenques, des de la geologia, el clima, la botànica i la zoologia fins a la història, usos i aprofitaments del camp i del bosc, la ratafia, els bolets, les castanyes, els costums i alguns projectes mai elaborats.