12.04.2023

Biologia i estat de conservació de la perlada de la filipèndula

Lepidòpters

A Catalunya, la perlada de la filipèndula mostra una regressió clara en una àrea ja de per sí restringida i subjecte a diferents amenaces. En revisem la distribució i la tendència en un nou treball publicat al Butlletí de la Societat Catalana de Lepidopterologia publicat conjuntament entre l’equip del CBMS i l’associació Paisatges Vius.
 

La perlada de la filipèndula (Brenthis hecate) és una papallona especialista, que utilitza la filipèndula vulgar (Filipendula vulgaris) com a planta nutrícia. És una espècie amb escasses dades històriques pel fet que té poblacions molt locals i consta com a espècie vulnerable al catàleg de fauna amenaçada de Catalunya, aprovat el setembre de 2022.

Perlada de la filipèndula (Brenthis hecate). Autoria: Andreu Ubach. 
Perlada de la filipèndula (Brenthis hecate). Autoria: Andreu Ubach.

Al treball s’han revisat totes les dades disponibles per a aquesta espècie, tant publicades com a resultat del treball de camp recent. Fruit d’aquesta revisió s’ha constatat la presència de l’espècie a 33 localitats que corresponen a 24 quadrats UTM 10x10 i que es troben en quatre nuclis diferenciats de la franja prepirinenca. Una àrea molt restringida en comparació amb la seva planta nutrícia, que es troba estesa per molts més sectors de la geografia catalana. En un 25% dels quadrats, les dades són anteriors a l’any 2000, la qual cosa suggereix que podria haver patit una regressió recent important. Destaca la probable desaparició del sector Osona-Garrotxa i la notable regressió al Moianès, d’on actualment solament es coneix una població. 

La forta davallada també s’ha documentat a escala local, a partir d’una població monitorada pel CBMS des del 2003 al congost de Mont-rebei. Un model de dinàmica poblacional indica un impacte negatiu sobre el creixement poblacional dels hiverns més càlids, per la qual cosa el canvi climàtic podria estar incidint negativament sobre aquesta espècie.

Per ajudar a la seva conservació es proposa: (1) prospectar ambients potencials per localitzar noves poblacions, (2) ampliar la xarxa de seguiment per poder avaluar l’impacte de la gestió de l’hàbitat i del clima, (3) crear microreserves a través d’acords de custòdia i, com a darrera opció, (4) establir noves poblacions a partir de la translocació d’individus en clapes òptimes d’hàbitat.

 

ARTICLE

Stefanescu, C., Pla-Narbona, C., Figueroa, I., Colom, P.  & Ubach, A. (2023). Distribució, ecologia i estatus de conservació de la perlada de la filipèndula, Brenthis hecate (Lepidoptera: Nymphalidae), a Catalunya. Butll. Soc. Cat. Lep., 113: 7-24; 31.XII.2022

 

La fotografia de la portada és d'Andreu Ubach.

 

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!