20.05.2022

Clàudia Pla-Narbona guanya el premi “Dona Naturalista” concedit per la Institució Catalana d'Història Natural

Lepidòpters

Aquest any, la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN), ha decidit premiar amb l'Ajut ICHN a la Dona Naturalista a Clàudia Pla-Narbona Leon pel projecte "Beure del fang: Estudi dels abeuradors de papallones a Catalunya". Pla-Narbona Leon, és membre del Museu de Ciències Naturals de Granollers i integrant del Grup de Lepidòpters el qual s'emmarca dins del Grup de Recerca en Biodiversitat i Bioindicadors (BiBio) centrat en l’Àrea de coneixement de l’Ecologia.

El projecte pretén aprofundir en aspectes poc estudiats del mud-puddling a Catalunya, un comportament que tenen algunes papallones, i altres insectes, d'adquirir nutrients que es concentren en tolls enfangats, marges de rieres, fruita podrida, excrements, carronya i, fins i tot, suor. Aquesta conducta genera un efecte de crida que determina que en algunes zones s'hi formin agrupacions de diferents individus, anomenats "abeuradors de papallones". Les primeres observacions d'aquest succés van ser publicades l'any 1863 pel naturalista Henry W. Bates, però no va ser fins el 1974 que es va dur a terme el primer experiment per estudiar-lo.


Abeurador de papallones amb espècies de griseta de muntanya (Lysandra coridon) i blaveta de la ratlla blanca (Polyommatus damon).

L'Ajut ICHN a la Dona Naturalista va néixer com una resposta a la baixa participació de dones en el Premi Torras-Foulon en les edicions de 2020 i 2021, organitzat per la mateixa institució, i té com a objectiu impulsar la participació i la trajectòria d'investigadores en la recerca naturalista que requereixi treball de camp. Enguany, la ICHN dedica aquesta nova edició a la Dra. Núria Solé i Sanromà una eminent paleontòloga catalana nascuda a Constantí l'any 1925 que va aconseguir obrir-se pas en un món acadèmic eminentment masculí.

El dia 31 de maig es farà l'acte públic del lliurament del premi a la seu del ICHN, a Barcelona. 

 

Enllaços d'interès

Presentació dels projectes Torras-Foulon 2020 i Ajut ICHN a la Dona Naturalista 2022

 

L'autora de les fotografies d'aquest article és Clàudia Pla-Narbona Leon

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!