23.01.2023

Creu Casas i la seva aportació en la briologia

Centre de documentació

Creu Casas (Barcelona, 26 d'abril de 1913 – Cerdanyola del Vallès, 20 de maig de 2007) va ser la primera catedràtica de Botànica de l'Estat espanyol i una de les estudioses més importants en el camp de la briologia (estudi de les molses).

Els seus lligams amb el Montseny provenen, d'una banda, de la seva relació amb Rafel Patxot, propietari de la Masia Mariona de Mosqueroles, avui seu de les Oficines del Parc Natural del Montseny, gestionada per la Diputació de Barcelona, i de l'altra de la realització d'estudis i de la seva tesi doctoral sobre briòfits del Montseny.

L'interès per les plantes li venia pel fet que el seu pare era jardiner. Quan el seu pare començà a treballar per Rafael Patxot i Jubert, la família es traslladà a un annex de la casa de Patxot, al passeig de la Bonanova, a Barcelona. Aquest fet marcaria la seva vida pel fet que Patxot, un dels grans mecenes de la cultura catalana, va crear diverses fundacions, una de les quals, la Fundació Maria Patxot i Rabell, dedicada a atorgar borses d'estudi a noies catalanes amb capacitat intel·lectual, però sense mitjans econòmics, li va permetre poder estudiar: primer al col·legi que tenien les concepcionistes a la Bonanova, on anaven nenes de l'alta burgesia; després a l'Institut Tècnic Eulàlia, un centre amb mètodes pedagògics avançats, per fer el batxillerat, i finalment a la Universitat de Barcelona. Va estudiar farmàcia, per tenir una professió amb la qual guanyar-se la vida i perquè era una carrera en la qual la botànica tenia un paper rellevant.

Es va llicenciar en Farmàcia l’any 1936, tot i que després va haver de repetir l’examen de llicenciatura l’any 1939, ja que el govern de la dictadura franquista no li reconeixia la titulació. Va treballar en una farmàcia de Barcelona i dirigí el servei farmacèutic de l’hospital L’Aliança de Barcelona durant els primers anys de la seva carrera professional.

El 1942 començà a estudiar els briòfits, (les molses), un grup molt poc estudiat fins aleshores, i el 1947 va entrar a treballar al laboratori de botànica de la Universitat de Barcelona. Es va doctorar en Botànica l’any 1951, amb la tesi sobre els briòfits del Montseny, «Musgos y hepáticas del macizo del Montseny». La tesi es publicà el 1958 i en ella Casas donava una llista de 366 molses i 102 hepàtiques que s’havien trobat a Catalunya. Posteriorment, va publicar nombrosos articles i llibres sobre els briòfits.

Va fer classes a la universitat i va aconseguir la càtedra de Botànica a la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 1971. Un cop jubilada, el 1989 fundà la Societat Espanyola de Briologia, per promoure'n l’estudi i la divulgació. La seva última aportació en aquest camp fou la publicació de la Flora dels briòfits dels Països Catalans (vol. I, 2001; vol. II, 2004) i Handbook of mosses of the Iberian Peninsula and the Balearic Islands (2006).

Des del Centre de Documentació del Montseny, us animem a conèixer més profundament la figura de Creu Casas a través de 3 recursos en línia.

RECURSOS EN LÍNIA

Biografia
- Institut d'Estudis Catalans: https://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000283/00000061.pdf

- Fundació Catalana per a la Recerca: https://www.recercat.cat/bitstream/handle/2072/5230/Biografia_Casas.pdf?sequence=1

Pòdcast Pioneres del Coneixement. Les dones de l'IEC

Va ser la primera dona que va ingressar a l'Institut d'estudis catalans (IEC), l'any 1978. Va presidir l'ICHN durant el periode 1980-1982. Roser Puig, Ana Barrón, Jordina Belmonte, Elena Ruiz i Jaume Terradas parlen sobre ella: https://www.ivoox.com/creu-casas-passio-per-natura-audios-mp3_rf_93794317_1.html

Personatges en Joc

És una col·lecció de jocs d'ordinador, fruit de la col·laboració entre la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Té per objectiu donar a conèixer personatges, sovint poc coneguts, de la història de la ciència, la tècnica, les arts, etc., de Catalunya. Al voltant de l'eix temàtic que representa el personatge i el seu context històric, el joc treballa diversos aspectes del currículum que es poden ampliar a l'aula. El vuitè joc de la sèrie està centrat en Creu Casas.

Inicialment, està pensat per al cicle superior d'educació primària, però també s'escau per a primer cicle de l'ESO. La finalitat d'aquest joc és donar a conèixer aquest personatge i
la seva carrera com a científica, especialment el seu treball en l'àmbit de la botànica i la briologia (l'estudi de plantes sense flors).

Guia didàctica http://www.personatgesenjoc.cat/creu_casas/creu_casas.pdf
Joc http://www.personatgesenjoc.cat/jugar/creucasas.html

 

Autoria: Belén Fernández, Centre de Documentació del Montseny.

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!