12.03.2021

Els oliverars ecològics són un bon hàbitat pels ratpenats de ferradura

Quiròpters

Un estudi demostra que dues espècies de ratpenats vulnerables, els ratpenats de ferradura gran i petit, seleccionen els oliverars ecològics per caçar insectes abans que els  oliverars amb tractaments convencionals i fins i tot abans que les pinedes. Per altra banda les pipistrel·les, ratpenats més comuns, prefereixen les pinedes.  En tot cas, tot i menjar-ne, cap d’elles sembla tenir capacitat per controlar la plaga de la mosca de l’olivera.

L’estudi, liderat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i dut a terme al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter va ser realitzat el 2014 i ha estat publicat aquest 2021 a la revista Agriculture, Ecosystems and Environment , una prestigiosa revista internacional que es centra en la recerca sobre interrelacions entre la natura i els agro-ecosistemes.  

El treball compara l’activitat de ratpenats en oliverars ecològics, oliverars convencionals (amb més tractament i amb fitosanitaris d'origen químic) i pinedes del voltants d’aquests com a control. L’objectiu ha estat veure quin d’aquests hàbitats era més utilitzat per les diferents espècies de ratpenats del territori i valorar si els ratpenats poden tenir algun paper en el control de la mosca de l’olivera. 

La feina de camp es va dur a terme el 2014 i va consistir en col·locar detectors i paranys de mosca de l'olivera en un total de 20 oliverars i de 10 pinedes properes. Durant la tardor es van anar enregistrant tant l'activitat dels ratpenats com la densitat de la mosca de l'olivera. En total es van obtenir més de 1.500 hores d’enregistraments d’ultrasons que han representat un gran esforç d’anàlisis i identificació.

Fotografia: Detector d'ultrasons instal·lat en una olivera durant les proves de camp.

En general s’ha observat que els oliverars ecològics són significativament seleccionats pels ratpenats de ferradura gran i petit per davant dels altres dos hàbitats (oliverar convencional i pineda). Per altra banda els ratpenats de vol més ràpid i més comuns, com la pipistrel·la (Pipistrellus kuhlii) de vores clares, seleccionen les pinedes com a hàbitat preferit. 

L’estudi deixa clar que l’oliverar convencional és el que menys interès té per les comunitats de ratpenats en general i sobretot pels ratpenats de ferradura, espècies que tenen un vol lent i àgil i poden caçar insectes parats a terra o sobre la vegetació. Per altra banda l’estudi demostra que els oliverars ecològics, segurament per la seva millor estructura i riquesa en insectes, representen un hàbitat important de cacera per les ferradures, si bé no sembla que aquest fet permeti afavorir el control de la plaga de la mosca de l’olivera.

Fotografia: exemplar de ratpenat ferradura. Autor: Museu de Ciències Naturals de Granollers

Llegeix l'ARTICLE publicat a la revista Agriculture, Ecosystems and Environment.

(accés gratuït a l'article sencer fins el 22 d'abril del 2021)

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!