21.02.2022

Celebrem la XIII Trobada del Catalan Butterfly Monitoring Scheme

Lepidòpters

Aquest dissabte 19 de febrer hem celebrat al Museu de Ciències Naturals de Granollers la tretzena trobada de voluntaris i voluntàries del projecte CBMS, una jornada amb molta assistència i moltes ganes de retrobar-nos després de 2 anys. El CBMS va començar l’any 1994 i ara està a punt de començar la seva temporada nº 29.

Aquest és un projecte del grup de recerca de Biodiversitat i Bioindicadors (BiBio) i amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

La trobada va aplegar 100 persones que participen al projecte, algunes des de fa poc temps i algunes que ja hi porten més de 25 anys. Durant tot aquest temps el CBMS ha comptat més de 3 milions de papallones i ha recopilat dades de 190 espècies, el 95% de la fauna catalana. Després de dos anys marcats per la pandèmia, l’equip de coordinació del projecte ha explicat els resultats obtinguts, les fites assolides, els treballs publicats i novetats del projecte. També com s’està exprimint la base de dades del CBMS per obtenir resultats d’indicadors d’hàbitat, climàtics, la relació amb plantes nutrícies i impactes al territori. A més a més s’han explicat les novetats de la web del CBMS, un espai on cada any s’incorporen noves maneres de mostrar els resultats del projecte.

La jornada ha comptat amb ponències d’investigadors que col·laboren amb el projecte des d’altres àmbits. Pau Colom, de l’Imedea a Mallorca explicava perquè fer un seguiment de les visites a les flors ens permetrà continuar aprenent sobre l'ecologia de les papallones. Sergi Herrando, de l’ICO, explicava els resultats de papallones del portal de ciència ciutadana  i l’associació Paisatges Vius explicava el projecte de Microreserves de Papallones, que posa al punt de mira la conservació de les espècies amenaçades de Catalunya.

A banda de moltes altres ponències, al final de la jornada es va fer un concurs d’identificació, sempre esperat per la gent, a escassos dies per començar la nova temporada del projecte i sortir al camp.

L’equip del MCNG agraeix moltíssim la participació de les persones voluntàries que cada any ajuden a fer possible aquest projecte.

 

Fotografia capçalera: Jordi Jubany

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!