09.05.2023

Trobades més de 10 noves poblacions de papallones amenaçades en un cap de setmana a la província de Tarragona

Lepidòpters

El cap de setmana del 6 i 7 de maig l’equip del CBMS i l’entitat Paisatges Vius han organitzat una prospecció multitudinària amb voluntaris especialitzats a zones poc estudiades de la Província de Tarragona. La prospecció, en la qual hi han participat 40 persones, ha estat amb la col·laboració de diferents associacions del territori local i d’abast català, tals com la Fundació Barcelona Zoo, el GEPEC, el Grup de Natura Freixe, la Societat Catalana d’Herpetologia, a més de persones voluntàries i el suport de la Generalitat de Catalunya a través dels ajuts d’educació i sensibilització ambiental.

Les prospeccions tenien com a objectiu ampliar el coneixement de la distribució de diferents espècies primaverals de les quals se’n té constància a la zona i que actualment s’han inclòs en el Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya. De les 7 espècies objectiu, es va trobar poblacions de 4 d’elles i almenys 10 són localitats no conegudes fins ara. 


La blaveta del crespinell (Scolitantides orion) és una de les espècies de papallones
incloses en el Catàleg de Fauna Amenaçada. Autoria: Andreu Ubach

Concretament, s’han localitzat poblacions d’escac de ponent (Melanargia ines), escac ferruginós (Melanargia occitanica), blaveta de l’espantallops (Iolana debilitata) i blaveta del crespinell (Scolitantides orion). En dos dies s’han realitzat més de 150 punts de mostreig en zones poc estudiades on a més de les espècies objectiu, s’ha recollit informació de fins a 50 espècies de papallones diürnes. Durant la prospecció s’ha constatat la gran afectació de la sequera que ha tingut sobre les poblacions d’insectes, amb una gran part del territori amb molt poca flor que servís com a recurs per a moltes de les espècies.

Per una banda s’ha recollit informació a diferents espais naturals protegits de la zona, tals com les Muntanyes de Prades, la Reserva de Llaberia i el Parc Natural del Montsant. Per l’altra s’ha estudiat també la presència de les espècies amenaçades en zones agrícoles i d’entorns naturals no protegits, per a poder aportar informació sobre les pràctiques que permeten compaginar l’agricultura amb la conservació de la biodiversitat.

 

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!