Des del Centre de Documentació del Montseny us presentem una làmina molt interessant sobre el gènere d'escarabats Lucanus a la península Ibèrica. Escarabats coneguts com a escanyapolls. Les Làmines en castellà i en anglès, són el resultat d'una modificació feta el 2024 d'una publicació de divulgació de Quercus el 2021. Ciervos volantes: titanes de la fauna ibérica. Si voleu contactar amb els autors: fernando.cfossati@urjc.es
Pòster en castellà al Catàleg col·lectiu Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona
Pòster en angles al Catàleg col·lectiu Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona
L'escanyapolls o cérvol volador (Lucanus cervus) és l'escarabat més gran d’Europa, l'adult pot mesurar de 3 a 9 cm. Les mandíbules dels mascles recorden els banyes d'un cérvol, d'aquí el nom. Presenta dimorfisme sexual, és a dir, els mascles són molt diferents de les femelles. Són més grossos que les femelles i tenen mandíbules molt desenvolupades de fins a 3 cm, que les femelles no tenen. Les mandíbules serveixen de reclam sexual i com a arma en les baralles entre mascles.
Mascle i femella de Lucanus Cervus de la col·lecció del Museu
Com a adult té una vida curta, d'entre quinze dies i un mes, mentre que en estat larvari, mentre que viu entre un i cinc anys en estat larvari. Les larves s'alimenten de fusta en descomposició, sobretot de la part enterrada de les soques d'alzines i roures, però també de boscos de ribera i caducifolis.
Aquesta espècie està en regressió per la pèrdua del seu hàbitat per la tala de boscos madurs, la retirada d'arbres morts i en alguns indrets, pel col·leccionisme.
Està inclòs en l'annex III (espècie protegida) del Conveni de Berna i en l'Annex II (espècies que requereixen zones especials de protecció) de la Directiva d'Hàbitats. A Espanya s'inclou en la categoria d'"interès especial" en el Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades. No obstant això, no queda recollit en el "Llibre Vermell dels Invertebrats d'Espanya" (Galant i Verdú, 2006).
El gènere Lucanus es troba representat al Montseny.
Si voleu saber més:
Revista Querqus. Ciervos volantes: titanes de la fauna ibérica
Fitxa Lucanus cervus en Bases ecológicas preliminares para la conservación de las especies de interés comunitario en España: Invertebrados 198 p.
Fitxa Lucanus cervus. Generalitat de Catalunya. Departament de Territori i Sostenibilitat.
Ciencia ciudadana sobre espcanyapolls a Europa