Es tracta del primer cas de monitorització d'una espècie de petit mamífer en perill d'extinció aplicant el protocol SEMICE, una bona manera de posar en valor un seguiment enfocat a les espècies comunes per conèixer la situació d'una musaranya endèmica amb un alt interès en conservació.
El projecte de seguiment de petits mamífers comuns (SEMICE) es desenvolupa a 10 Comunitats Autònomes espanyoles, entre elles les Illes Canàries. Des que es va iniciar el seguiment (any 2016), a les estacions de l'arxipèlag únicament s'havia capturat una espècie introduïda invasora, el ratolí domèstic (Mus musculus), encara que sovint en nombre important. L'únic petit mamífer endèmic de les illes, la musaranya canaria, s'havia resistit.
La musaranya canaria, un endemisme en perill
La musaranya canaria (Crocidura canariensis) és una espècie de musaranya pertanyent a la família dels sorícids. Aquesta espècie es troba en declivi, amenaçada principalment pels efectes nefastos dels mamífers introduïts i l'ús de pesticides. Es tracta d'una espècie amb un elevat interès de conservació, catalogada com a “en perill” a nivell internacional per la UICN.
En funció del seu estatus a la legislació nacional i regional, l'espècie necessita un Pla de Conservació. Els treballs preliminars per a aquest Pla van ser encomanats a GREFA pel Servei de Biodiversitat del Govern de Canàries, i al càrrec del projecte hi ha la coordinadora regional per a les illes, Claudia Schuster.
El mètode SEMICE com a eina d’estudi
Durant aquesta tardor es va realitzar una primera campanya de prospecció aplicant la metodologia SEMICE a l'illot de Montaña Clara (Reserva Natural Integral), al Nord de Lanzarote. Amb una alçada de poc més de 250 metres i superfície propera a les 150 hectàrees, l'illot està format per un cràter parcialment erosionat pel mar, i a la part sud hi ha zones una mica més planes que solen acabar en penya-segats verticals. El que és realment extraordinari de l'illot és la seva fauna, ja que l'absència de mamífers introduïts fa que es conservi com un petit paradís per la musaranya canaria, encara que hi ha un gran desconeixement de la seva població real a l'illot.
La nova estació SEMICE, situada en un sorral amb afloraments de malpaís i un petit barranc, es troba recoberta d'un matoll baix dispers (principalment Salsola sp.). Les musaranyes canàries van donar una bonica sorpresa, en detectar-se 11 individus diferents (17 captures). Es va confirmar que els paranys usats, Sherman i Heslinga, proporcionaven una alta detectabilitat per a l'espècie, encara que amb un biaix clar a favor d'aquest últim tipus de parany (12 captures de 17). L'aplicació de models de captura i recaptura va permetre obtenir unes primeres dades de densitat, que va oscil·lar entre 11-16 ind./ha. Aquestes dades preliminars han ajudat a proposar un Pla de Conservació amb un seguiment basat, en part, en la metodologia SEMICE, amb estacions a totes les illes on es coneix la presència de la musaranya canaria: Montaña Clara, Lanzarote, Lobos i Fuerteventura.
Fotografies: Clàudia Schuster