30.12.2021

El Museu de Ciències Naturals de Granollers col·labora amb l’Hospital de la Vall d’Hebron en una exposició sobre els ultrasons

General
  • Els ultrasons han unit els especialistes de ratpenats del Grup de Recerca BiBIO amb el Servei de Diagnòstic per la Imatge de Vall d'Hebron a través de la nova línia de recerca anomenada FUSMED, que estudia els efectes terapèutics dels ultrasons focalitzats d'alta intensitat.
  • La col·laboració ha servit per introduir la natura a una exposició anomenada “Ultrasons, de la natura a la medicina” que està al Cosmocaixa fins el 9 de gener del 2022.

Ciència i passió

El Doctor Xavier Serres i Créixams, especialitzat en medicina i cirurgia i  radiòleg de la unitat d’oncologia de la Vall d’Hebron és, sobretot, una persona passional. En aquest sentit fa arribar el seu mètode científic aplicat a la recerca en el tractament del càncer com una aventura vital i passional amb la qual embolcalla al seu interlocutor. Una videoconferència del Dr Xavier amb el coordinador del Museu de Ciències Naturals de Granollers, Carles Flaquer, ha iniciat una col·laboració estreta entre ambdós per participar en l’exposició “Ultrasons, de la natura a la medicina” en la qual el Museu ha posat el seu granet de sorra explicant l’ús que fan els ratpenats dels ultrasons a la natura. Igualment els investigadors del Museu han ajudat a explicar la història de com es van identificar per primer cop els ultrasons gràcies als estudis amb ratpenats del biòleg Lazzaro Spalanzani el 1793.

L’exposició com a divulgació de la natura i la medicina

Aquesta mostra, adreçada a tots els públics, es divideix en tres grans àrees: l'observació de la natura, el sonar i les bases físiques; les aplicacions diagnòstiques dels ultrasons en Medicina; i les aplicacions terapèutiques dels ultrasons en Medicina. A més, compta amb diferents activitats on els visitants poden experimentar amb els ultrasons i veure com es fan ecografies en directe. L'activitat estrella és la reproducció d'una cova de ratpenats on s'entra amb els ulls completament tapats i mitjançant un dispositiu d'ultrasons els visitants s'hauran de guiar per trobar la sortida.

Tant el Grup de Recerca de Biodiversistat i Bioindicadors (BiBIO) com el grup de recerca d'Imatge Mèdica Molecular del Vall d’Hebron Recerca tenen com a objectiu principal divulgar el coneixement que aconsegueixen a través d’aplicar el mètode científic i, per tant, enriquir el nivell cultural del nostres país. Els diapasons que entren en ressonància són els que vibren a la mateixa freqüència i aquest seria el cas que s’ha donat entre una institució dedicada a la salut i una altra dedicada a l'estudi de la natura que, de ben segur, seguiran col·laborant en un futur pròxim. De moment una exposició com aquesta és una bona forma de fer-ho!

Més informació

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!