20.11.2023

El Parc del Castell de Montesquiu registra les abundàncies més baixes de petits mamífers a la zona des del 2019

Petits mamífers

Per primera vegada després de les deu campanyes de mostreig que s’hi han portat a terme, les dues parcel·les de seguiment SEMICE ubicades al Parc del Castell de Montesquiu van capturar menys de deu individus cadascuna. D’altra banda, el dissabte dia 4 de novembre es va celebrar el primer Dia dels ratolins a l’estació de la riera de Sora i va tenir una molt bona acollida per part de les famílies malgrat els fluixos resultats. 


Exemplar de musaranya comuna (Crocidura russula). Autoria: Marc Vilella.

En total, nou musaranyes comunes (Crocidura russula), tres ratolins de bosc (Apodemus sylvaticus) i dos talpons rojos (Clethrionomys glareolus): aquest és el balanç conjunt de les dues parcel·les que es van mostrejar durant la primera setmana de novembre. Les estacions de seguiment, situades als hàbitats més representatius del parc, s’han visitat dos cops anualment (primavera i tardor) des del 2019, quan es van estrenar. Als anys més prolífics (2019 i 2021), s’havien arribat a detectar més de quaranta individus a cada parcel·la.

Aquests resultats segueixen la dinàmica d’altres espais naturals de la Catalunya central, com ara el Montseny o les Guilleries, que també han registrat els mínims poblacionals històrics, alguns dels quals s’han batut després de 16 anys i 32 campanyes de mostreig. A falta d’analitzar-ho amb detall, la sequera acumulada durant els últims anys es postula com un dels factors més determinants per explicar aquesta davallada en la densitat de petits mamífers. 

Finalment, coincidint amb l’últim dia de revisió de les parcel·les, es va celebrar el primer Dia dels ratolins del parc. Es tracta d’una iniciativa que es repeteix a diverses localitats al llarg de l’any, amb l’objectiu d’apropar el projecte al públic general tot oferint-los la possibilitat de participar activament en un mostreig de petits mamífers. Al llarg del matí, una trentena de persones van concentrar-se al tram final de la riera de Sora per resseguir els 36 paranys que conformen la parcel·la i comentar diferents aspectes relacionats amb l’estudi i la identificació de les espècies. Els assistents van poder observar de prop l’única musaranya comuna que es va capturar aquell dia, però també van analitzar egagròpiles i identificar rastres de petits mamífers.  


En Marc Vilella mostrant una mussaranya comuna que es va capturar aquell dia en un Dia de Ratolins. Autoria: Carme Batrina.

Aquest seguiment de petits mamífers està emmarcat dins el conveni de col·laboració per a l’execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils) de la Xarxa de Parcs Naturals entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la XPN de la Diputació de Barcelona. Podeu consultar-ne els resultats detallats i l’evolució a www.semice.org.

 

Fotografia de portada: Talpó roig (Clethrionomys glareolus). Autoria: Marc Vilella.

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!