25.09.2023

30 anys comptant papallones

Lepidòpters

Enguany celebrem els trenta anys del CBMS, el Programa de Seguiment de Papallones diürnes de Catalunya, Andorra i Balears. És per aquest motiu, que el dissabte 18 de novembre es durà a terme un acte a l’Auditori de Granollers. En aquesta trobada, hi estan convidats tots els voluntaris i voluntàries que han format part pel projecte, a més de col·laboradors, patrocinadors, científics i totes aquelles persones que han participat en algun moment en aquest programa de seguiment. 

Són 30 anys comptant papallones! Des de l'inici del projecte s'han comptat 3.265.197 papallones corresponents a 190 espècies. En el treball de camp hi han participat més de 335 voluntaris en 226 transsectes. El nombre total d'hores de mostreig acumulades és de 57.215 i els quilòmetres recorreguts 79.992.

Gràcies a aquesta àmplia xarxa actualment tenim una base de dades molt robusta que ens ha permès estudiar a fons les papallones de casa nostra, tant cada espècie amb la seva tendència com els canvis produïts en les comunitats i el medi. Aquestes dades han estat font de nombrosos estudis i publicacions científiques. El CBMS és a més a més una peça clau de la xarxa europea de seguiment de papallones que s’estén per més de 20 països, i és el programa de seguiment de fauna més longeu de la Mediterrània.

D’altra banda, és a Catalunya un dels puntals del seguiment de biodiversitat que conjuntament amb altres projectes s’agrupa en el grup de recerca BiBio (Biodiversitat i Bioindicadors) allotjat al MCNG. 

ENLLAÇ A LA INSCRIPCIÓ 

 

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!