El passat cap de setmana del 8 i 9 d’octubre es van concentrar dues activitats divulgatives que tenien l’objectiu de donar a conèixer la metodologia amb què el projecte SEMICE estudia les poblacions de petits mamífers. D’una banda, al refugi Pla d’Erola (Ribes de Freser) va tenir lloc el segon curs formatiu d’enguany, destinat a futurs col·laboradors. De l’altra, es va celebrar el 13è Dia dels ratolins a la serra de Montsant (Ulldemolins), on van assistir persones de totes les edats per tal d’aprendre a reconèixer algunes espècies de ben a prop.
El curs va començar dissabte al migdia amb una sessió teòrica d’introducció al reconeixement de petits rosegadors i insectívors. A la tarda va començar la part pràctica amb la instal·lació dels paranys, que van ser revisats al mateix vespre i l’endemà al matí. Es van capturar tres exemplars de ratolí de bosc que van permetre practicar la manipulació a alguns dels assistents. També es van tractar altres temes com ara l’entrada de dades a la web o la valoració de l’hàbitat de la parcel·la. Tothom va quedar satisfet de l’experiència i va agrair especialment l’acollida de la Núria i l’Armand, que gestionen el refugi.
A l'esquerra l'equip que va rebre la formació amb l'equip SEMICE. A la dreta en Marc Vilella i dues voluntàries familiaritzant-se amb el trampeig.
El Dia dels ratolins també va començar dissabte amb la instal·lació dels paranys prop del refugi de l’ermita de Sant Antoni, on la cooperativa Somereta organitza un cicle d’activitats. Moltes de les famílies van repetir el diumenge, moment en què es van revisar els paranys i es van identificar i alliberar les captures. En total, van aparèixer cinc individus de tres espècies diferents: musaranya comuna, ratolí de bosc i ratolí de camp. Tot un èxit! El proper Dia dels ratolins se celebrarà el dia 30 d’octubre a Llobera del Solsonès.
Grup d'infants i adults participant en el Dia dels Ratolins a Ulldemolins.