El passat dissabte 11 de desembre va tenir lloc al Museu de Ciències Naturals de Granollers la trobada del Grup de Treball Miniopterus, un grup de voluntaris que han realitzat 149 censos de ratpenat de cova en cavitats subterrànies arreu de Catalunya durant aquesta tardor. Aquesta iniciativa forma part del projecte de ciència ciutadana www.ratpenats.org del Grup de Recerca de Biodiversitat i Bioindicadors (BiBIO) i és única i pionera al sud d’Europa amb l’objectiu de tenir informació de les poblacions de ratpenats migrants de forma simultània.
Una espècie amenaçada
El ratpenat de cova (Miniopterus schreibersii) és un ratpenat de mida mitjana, pelatge grisós i amb ales llargues i primes que li permeten dur a terme vols ràpids però de menys maniobrabilitat que altres espècies. Degut a les amenaces que poden fer reduir dràsticament les seves poblacions i a la seva distribució estrictament circummediterrània, està catalogada com a “Vulnerable” en el Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya. Aquesta espècie és estricament cavernícola i pot arribar a formar colònies de milers d’individus que fan migracions de gran distància. De fet, la colònia més gran d’hivernada de Catalunya ha arribat a registrar més de 17.000 ratpenats de cova en una sola cavitat. Durant la migració, per anar de les coves de reproducció (normalment coves marines) a les d’hivernada, aquesta espècie fa servir nombrosos refugis subterranis. De totes maneres, el coneixement dels refugis de migració ha quedat sempre en segon pla, per darrere dels refugis de cria i hivernació, on les colònies són més estables.
Miniopterus schreibersii - Autors: Oriol Massana i Adrià López-Baucells
L’objectiu de l’estudi
Durant la tardor del 2021, per tal d’emplenar aquest buit de coneixement, es va crear el Grup de Treball Miniopterus, un grup d’una trentena de voluntaris d’arreu del territori que han dedicat moltes nits a censar ratpenats de cova cada quinze dies (durant la migració tardoral) per tot Catalunya. Els censos s’han fet gràcies a tècniques no invasives com el comptatge dels animals durant l’emergència nocturna amb la gravació amb càmeres d’infraroig i detectors d’ultrasons. D’aquesta manera s’han obtingut comptatges precisos dels ratpenats que ocupen una cavitat sense pertorbar gens a la colònia.
Els resultats d’aquesta primer prova pilot han representat un èxit sense precedents al sud d’Europa. Entre tots els voluntaris s’han dut a terme 149 nits de cens, sumant un total de 27.339 comptatges de ratpenats de cova. Les dades permeten tenir una imatge sincronitzada de la migració d’aquesta espècie, sabent quins períodes són més importants i en quines cavitats caldrà fer més esforços per evitar alteracions humanes que facin perillar les colònies.
La xarxa de voluntariat del grup de recerca BiBIO
Gràcies a la xarxa de seguiment del Grup de Recerca de Biodiversitat i Bioindicadors (BiBIO) www.ratpenats.org, un total de 30 voluntàries i voluntaris han realitzat els recomptes nocturns de ratpenats a la sortida de les cavitats. El passat dissabte va tenir lloc la primera trobada anual del Grup de Treball, on es van presentar els resultats d’aquest any de projecte. Arrel de l’experiència guanyada durant aquest any i de l’èxit de participació, s’ha decidit que aquests censos es repetiran a la primavera, i a més, es crearan nous grups de treball per altres espècies de ratpenats com el ratpenat de ferradura mediterrani, la barbastel·la o la pipistrel·la de Nathusius.
Més informació