02.12.2021

Presentació del micro-documental de la musaranya d’aigua “Neo la valenta”

Petits mamífers
  • A partir del proper 3 de desembre es podrà veure pel canal de YouTube del Museu de Ciències Naturals de Granollers el micro-documental de la musaranya d’aigua Neo la valenta.
  • El naturalista i càmera de natura Pedro Rubio Garcia presenta, en col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers i amb el suport de la Generalitat de Catalunya, un impressionant microdocumental sobre la vida d’una musaranya d’aigua a Catalunya.
  • Les musaranyes d’aigua són animals molt amagadissos i amenaçats que depenen de la qualitat dels nostres cursos fluvials. La història de Neo apropa la vida d’aquests animals als infants i vol sensibilitzar sobre la necessitat de preservar-ne l’hàbitat.

Musaranyes d’aigua: un animal apassionant

Les musaranyes d’aigua (gènere Neomys) són petits mamífers que viuen als cursos fluvials de muntanya i que presenten adaptacions per a la vida aquàtica: peus grossos que serveixen per impulsar-se dins l’aigua, fileres de pèls rígids a la cua i peus que també faciliten la natació, i un pelatge molt dens que les aïlla de les temperatures baixes de l’aigua. Descansen en forats als talussos vora els rius i surten a caçar, sobretot dins l’aigua. Estan actives tant de dia com de nit, i van alternant períodes d’activitat d’unes quantes hores amb períodes de descans de durada similar. S’alimenten d’invertebrats aquàtics, sobretot de larves d’insectes, i en alguns llocs també de petits crustacis, que capturen capbussant-se. La saliva de la musaranya conté una substància tòxica que paralitza o atordeix les preses quan les té a la boca, i que els resulta útil sobretot a l’hora de capturar i consumir les que són més grosses.

Les musaranyes d’aigua viuen en rius i rierols amb un bon estat de conservació, motiu pel qual a Catalunya es troben sobretot als Pirineus. Són molt sensibles a la contaminació química de l’aigua, factor que possiblement ha fet que desapareguessin de molts cursos d’aigua de terra baixa.

Un naturalista entusiasta

Pedro Rubio Garcia és un naturalista autodidacta i entusiasta de la fotografia de la natura, que sempre ha sentit fascinació per les musaranyes d’aigua. El seu primer contacte amb el petit mamífer semiaquàtic es remunta a gairebé quatre dècades enrere, amb les primeres observacions i fotografies que fa al Montseny i a la Cerdanya d’aquest animaló singular i poc abundant.

Fa uns anys, en Pedro es va plantejar fer un vídeo divulgatiu sobre les musaranyes d’aigua. El repte no era menor, ja que són animals difícils d’observar a la natura i amb un ritme de vida frenètic (mil pulsacions per minut!!). Per aquesta raó, la Neo, la musaranya d’aigua, va ser capturada a la Cerdanya amb permisos de la Generalitat i filmada en un gran terrari equipat amb aigua corrent, còdols, plantes, preses vives, etc. Després de la filmació, va ser retornada exactament on se l’havia capturat.

El microdocumental mostra la vida de Neo, i n’ofereix imatges i comportaments sorprenents i força desconeguts pels científics, com ara que les musaranyes són molt netes i polides, i mantenen l’entorn lliure dels seus propis excrements, que dipositen en una letrina; també fan rebost amb l’aliment que obtenen i dediquen bona part del temps a netejar i mantenir el pelatge en condicions òptimes per al busseig. També fan manteniment del niu, amb materials que canvien periòdicament. Abans de bussejar a la recerca de petits crustacis, la Neo sempre fa exercici per augmentar la temperatura corporal, probablement per compensar la pèrdua de calor a l’aigua, molt freda als rius pirinencs.

Una eina per escoles

El vídeo de Neo, de nou minuts de durada, és una eina perfecta per mostrar als alumnes com viuen i s’adapten els animals salvatges a la vida silvestre. L’exemple d’un animal tan màgic i enigmàtic com la musaranya d’aigua pot servir per apropar la natura al públic familiar i conscienciar de la importància de conservar la biodiversitat i els cursos fluvials per als animals que en depenen.

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!