23.06.2022

La musaranya menuda, una nova espècie a les estacions SEMICE del Parc del Castell de Montesquiu

Petits mamífers

El passat 16 de juny va finalitzar la setena campanya de seguiment de petits mamífers al Parc. Durant els tres dies consecutius de mostreig, no només s’ha detectat una densitat poblacional considerable de les quatre espècies que hi apareixen regularment, sinó que per primera vegada després de tres anys, a la pineda del serrat del Castell s’ha capturat un exemplar de musaranya menuda (Sorex minutus).

Mussaranya menuda Sorex minutus Marc Vilella
Mussaranya menuda (Sorex minutus)

L’any 2019, el Parc del Castell de Montesquiu va entrar dins la xarxa del projecte SEMICE gràcies a la implantació de dues parcel·les (a la riera de Sora i al serrat del Castell). Des dels inicis, aquestes localitats han obtinguts uns resultats relativament molt bons, amb una mitjana total de 35 individus diferents per campanya en una superfície aproximada de mitja hectàrea. Tenint en compte que es porten a terme dues campanyes anuals, primavera i tardor, s’arriba a la xifra total de més de 400 exemplars capturats durant aquests tres anys al Parc.

Al llarg d’aquest temps, les espècies que han aparegut per ordre d’abundància són: el ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus), la musaranya comuna (Crocidura russula), el ratolí lleonat (Apodemus flavicollis) i el talpó roig (Clethrionomys glareolus). Enguany, el Parc suma una cinquena espècie a la llista de tàxons detectats amb aquesta metodologia, que es basa en la col·locació de 36 paranys de captura en viu a cada parcel·la. Un cop identificats i mesurats, els individus són alliberats al mateix lloc on s’han trobat.

La musaranya menuda és una espècie força rara de trobar: amb prou feines es detecta a un 5% de les estacions de seguiment SEMICE, i presenta densitats generalment baixes. Acostuma a aparèixer per sobre dels 1.000 metres d’altitud, de manera que la citació de l’espècie al Parc del Castell de Montesquiu és la que s’ha obtingut a menys altitud de tota Catalunya, al voltant dels 700 m. 

Es tracta d’un dels mamífers més petits del país, ja que els individus no arriben als 4 grams de pes de mitjana, segons les dades del projecte. No obstant, necessita consumir una gran quantitat d’insectes i altres invertebrats per mantenir el seu alt ritme d’activitat. La podem trobar a bona part d’Europa però els seus requeriments ambientals (climes humits i frescos) fan que a Catalunya només aparegui en determinats sectors del terç nord, arribant fins a les Guilleries o el Montseny com a límit meridional. L’exemplar capturat és una femella que pesava 6 g, de manera que molt possiblement estava embarassada. A veure si en futures ocasions apareixen nous individus!

Aquest seguiment de petits mamífers està emmarcat dins el conveni de col·laboració per a l’execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils) de la Xarxa de Parcs Naturals entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la XPN de la Diputació de Barcelona. Podeu consultar-ne els resultats detallats i l’evolució a www.semice.org.


Font d’informació: Marc Vilella / Museu de Ciències Naturals de Granollers
Autoria de les imatges: Marc Vilella / MCNG

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!