08.02.2021

Ja es pot consultar el fons personal i professional d'Antoni Jonch i Cuspinera, primer director del Museu

Biblioteca

Ja és accessible a la web de l’Arxiu Municipal de Granollers el fons personal i professional d’Antoni Jonch i Cuspinera, director del Zoo de Barcelona durant més de trenta anys i primer director del Museu de Ciències Naturals de Granollers. Trobareu més informació sobre Jonch: Personatges del Museu (II): Antoni Jonch i Cuspinera 1916-1992). 

El fons, que va ser donat per la família Jonch a la ciutat l’any 2018, consta de milers de documents i més de 1500 imatges. Part d’aquesta documentació ha estat digitalitzada i també és consultable a l’Arxiu Digital de Granollers. Jonch va ser un d’aquells personatges que valoraven la història i guardaven tots els papers que es creuaven a la seva vida, deixant una documentació que va des de les notes de quan anava a l’escola fins a documents sobre els seus homenatges pòstums. Així, les temàtiques que tracten aquests documents i imatges són molt variades, ja que l’activitat d’Antoni Jonch ho va ser, però en destacarem quatre. 

En primer lloc, la part més important del fons Jonch està dedicada al Zoo de Barcelona. L’arxiu disposa de molta documentació de l’activitat diària de Jonch al Zoo, des del disseny de noves instal·lacions, a l’adquisició d’animals o els viatges a altres Zoos. Per més informació sobre el paper de Jonch al Zoo podeu consultar a la Biblioteca del Museu de Ciències Naturals, a la que, per cert, Jonch va donar bona part del seu llegat bibliogràfic, De les gàbies als espais oberts. Història i futur del Zoo de Barcelona el llibre de l’historiador i responsable de la Biblioteca Miquel Carandell

Per altra banda, el fons disposa d’una gran quantitat de documentació sobre la vida cultural a Granollers, especialment en els anys quaranta i cinquanta, de la que Jonch va formar part activa abans de dirigir el Zoo de Barcelona. Així, trobem papers de l’Asociación de Alumnos de Segunda Enseñanza, que més tard es convertiria en l’actual Associació Cultural de Granollers, de l’Agrupació Excursionista o de la reconstrucció del Museu de Granollers després de la Guerra Civil Espanyola. En tercer lloc, el fons disposa d’abundant documentació sobre la relació de Jonch amb el Montseny, i, en especial, en el seu paper en la creació del Parc Natural i de l’Escola de Natura de Can Lleonart. A més de participar en aquesta creació, Jonch va ser un actiu divulgador dels valors del Montseny, així com de la conservació de la natura en general. 

Finalment, el fons disposa de documentació vinculada a la creació de l’actual Museu de Ciències Naturals de Granollers, que Jonch va promocionar i impulsar, quan es va jubilar, ja en els anys vuitanta. La documentació està relacionada amb les gestions que Jonch va fer per aconseguir que "La Tela" es convertís en la seu de la secció de ciències naturals del Museu de Granollers, amb la restauració d’aquest edifici, així com amb el disseny de les primeres exposicions i activitats de divulgació i educació ambiental que s’hi van fer. 

En definitiva, totes aquestes i moltes altres vessants de l’activitat científica i divulgativa de Jonch converteixen el fons Antoni Jonch i Cuspinera en una eina imprescindible per entendre, no només la història del Zoo de Barcelona, sinó la història de les ciències naturals a Catalunya en el segle vint. 

 

Fotografia: El director Antoni Jonch i l'alcalde Josep Pujadas, acompanyen als assistents, a la visita inaugural del Museu, 3 maig 1987. Esteve Gironella (Arxiu Municipal de Granollers).

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!