24.09.2021

Èxit de participació i gran nombre de captures en el 3r Curs sobre el liró gris a l’Estació Biològica de Fontmartina, al Parc Natural del Montseny

Petits mamífers

L'Estació Biològica del Montseny. Centre de Fontmartina, al Parc Natural del Montseny, va acollir el cap de setmana del 18 i 19 de setembre la 3a edició del Curs sobre el liró gris (Glis glis) i les seves peculiaritats, a càrrec del Museu de Ciències Naturals de Granollers, amb èxit de participació, un gran nombre de captures i molta motivació per part dels assistents.

La part inicial del curs sobre el liró gris (Glis glis) es va desenvolupar a les instal·lacions de l'Estació Biològica de Fontmartina, equipament gestionat per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), al Parc Natural del Montseny, el dissabte 18 de setembre. Lídia Freixas, coordinadora dels seguiments SEMICE i del Projecte Liró i investigadora del Museu de Ciències Naturals de Granollers, va oferir al llarg de la jornada diverses sessions teòriques sobre la biologia i ecologia del liró gris, com determinar i conèixer els indicis i rastres d’aquesta espècie, les tècniques i materials emprats per al seu estudi i com participar en el seu seguiment amb una introducció a l’ús de la plataforma lirons.org.

L'endemà, diumenge 19 de setembre, va tenir lloc la part pràctica amb una sortida a l'àrea d'estudi dins el Parc Natural. Durant el matí, els assistents van participar en el treball de camp acompanyant a revisar les caixes niu dins el seguiment poblacional d'aquesta espècie al Montseny. La sessió es va cloure amb un total de trenta individus adults capturats i nou nius de cria, unes xifres molt destacables.

Projecte liró i ciència ciutadana

El Projecte Liró va néixer el 2004 al Parc del Montnegre i el Corredor per resoldre la manca d’estudis a la península Ibèrica i les poques cites existents sobre aquesta espècie a Catalunya. La posada en marxa per part del Museu de Ciències Naturals de Granollers de la plataforma web www.lirons.org la tardor passada ha facilitat la participació ciutadana i la creació i consolidació d’una xarxa de col·laboradors que ajudi a recollir dades de l’espècie. 

A banda de recollir dades per conèixer les tendències poblacionals del liró gris a Catalunya i  la seva resposta als canvis climàtics i ambientals, el seguiment també vol aportar informació per a una gestió i conservació dels boscos més compatible amb la seva biodiversitat . El projecte també té una vessant divulgativa i de ciència ciutadana important, tal com demostra aquest curs de formació i les diferents sessions que es realitzen al llarg de l’estiu i tardor amb un format adaptat al públic familiar i naturalista, com és el Dia dels Lirons.

Aquest iniciativa s’emmarca en els seguiments del conveni de col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers per a l'execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils) de la Xarxa de Parcs Naturals entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!