04.08.2021

Es confirma la presència a Catalunya de tres espècies de musaranyes d'aigua.

Petits mamífers

Gràcies a un estudi, promogut pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i per la Generalitat de Catalunya, que té com a objectiu millorar el coneixement de la situació dels petits mamífers dels rius, aquest estiu s’ha confirmat  la presència al nostre territori d’una nova espècie de musaranya.  Es tracta de la musaranya d’aigua ibèrica (Neomys anomalus), trobada a la Conca de Barberà.

Un animal especial 

Les musaranyes d’aigua són uns petits mamífers insectívors que viuen als rius i en ambients molt humits, i que s’alimenten d’invertebrats aquàtics que capturen capbussant-se. Són menudes (menys de 10 cm de llargada del cos i generalment menys de 20 grams de pes) i tenen una coloració contrastada i molt característica, negrosa a l’esquena i blanca a les parts inferiors. Cal destacar que són els únics mamífers que hi ha a Europa que són “verinosos”: la seva saliva conté substàncies tòxiques que paralitzen les preses quan les mosseguen i així se les mengen amb més facilitat.

Bon bioindicador de la qualitat dels rius

Les musaranyes d’aigua són força freqüents als Pirineus mentre que a la Catalunya mediterrània són rares, en gran part a causa de l’escassetat de cursos d’aigua i de les alteracions que sovint pateixen els cursos d’aigua.

Neomys anomalus, a San Pedro de las Herrerías (Zamora), maig 2012. (Autor: Ignasi Torre)

La musaranya d’aigua ibèrica està emparentada amb la musaranya d’aigua europea (Neomys milleri), tant que fins als anys 2010 no es van separar, gràcies a estudis genètics que van posar de manifest que són dues espècies similars però ben diferenciades.  Amb aquest canvi, a Catalunya només es tenien dades sobre la presència de la musaranya europea, que es distribueix des del nord-est ibèric fins a Rússia i Turquia. A Catalunya, la musaranya d’aigua europea s’ha trobat als Pirineus i a les comarques orientals, amb límit sud conegut a Sant Llorenç del Munt. Legalment, totes dues espècies estan protegides per la normativa catalana vigent, agrupades encara sota el nom Neomys anomalus. Una tercera espècie de musaranya d’aigua viu al país, la euroasiàtica (Neomys fodiens), aparentment limitada als Pirineus. Per tant, a Catalunya es troben tres de les quatre espècies de musaranyes aquàtiques que hi ha al món; l’altra és Neomys teres, pròpia de les zones de muntanya del Caucas.

Una troballa que obre un nou camí

La troballa s’ha fet a partir de rastres de musaranya d’aigua localitzats pel biòleg Pere Aymerich i analitzats genèticament per l’equip de José Castresana, de l’Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona (CSIC-UPF). Fins el moment, la dada segura més pròxima a Catalunya d’aquesta espècie es situava al riu Matarranya, en territori aragonès, uns 90 km cap al sud-oest. La seva presència a Catalunya es sospitava, perquè hi havia un parell d’observacions no confirmades de musaranyes d’aigua dels anys 1980 als rius Francolí i Gaià, així com dades a la plana de Lleida, però no es sabia amb certesa a quina espècie podien correspondre.

La presència d’aquesta espècie al nostre territori obre noves incògnites pels investigadors, com per exemple saber quins requeriments ecològics necessiten per formar poblacions, com comparteixen l’espai amb la seva espècie bessona o quina és la distribució i població actual de l’espècie a Catalunya.

Podeu veure les musaranyes d’aigua de la Conca de Barberà en aquest vídeo, realitzat per Eva Rodellas i Pitu Amigó

 

Foto portada: Neomys anomalus, a San Pedro de las Herrerías (Zamora), maig 2012. (Autor: Ignasi Torre)

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!