El novembre passat es va realitzar la campanya de tardor de dues parcel·les SEMICE del Parc del Montnegre i el Corredor, la roureda del Turó gros i la riera de Vallgorguina. En aquesta ocasió, es van capturar pocs individus, només ratolí de bosc i talpó roig, mentre que a la primavera es van trobar també ratolí de camp i ratolí lleonat.
Talpó roig (Clethrionomys glareolus) i ratolí lleonat (Apodemus flavicolis).
Els seguiments SEMICE (monitoratge de micromamífers o petits mamífers comuns), que monitoritza el Museu de Ciències Naturals de Granollers sota el Grup de Recerca BiBio, es realitzen durant tres dies seguits en una campanya de primavera i una de tardor. Ambdues parcel·les van iniciar els seguiments l’any 2008 i ja compten amb una trentena de campanyes.
La campanya de tardor ha estat especialment fluixa arreu del territori, degut a la intensa sequera d’enguany. Tot i així, a la parcel·la de la roureda del Turó Gros s’han capturat set ratolins de bosc (Apodemus sylvaticus) i tres individus de talpó roig (Clethrionomys glareolus). Tres dels ratolins de bosc eren molt joves, segurament nascuts fa poques setmanes. El fet de ser una zona amb bona cobertura de bosc possiblement ha permès que la població no hagi desaparegut malgrat les temperatures d’aquest estiu. En canvi, a la parcel·la de la riera de Vallgorguina no hi ha hagut cap captura.
Durant la campanya de primavera, a la parcel·la de la roureda del Turó Gros es van capturar 23 individus de quatre espècies diferents: setze ratolins de bosc (Apodemus sylvaticus), cinc ratolins lleonats (Apodemus flavicolis), un ratolí de camp (Mus spretus) i un talpó roig (Clethrionomys glareolus). El ratolí lleonat portava dos anys sense trobar-se en aquesta parcel·la, de manera que va ser una troballa interessant. D’altra banda, un dels ratolins de bosc ja havia estat capturat en la campanya de tardor del 2021.
A la parcel·la de la riera de Vallgorguina no s’hi va trobar tanta diversitat, ja que només es van capturar quatre femelles de ratolí de bosc, dues d’elles lactants. Un d’aquests exemplars era una recaptura de dues campanyes anteriors, la primavera del 2021, fet que no passa sovint.
El SEMICE és un projecte de monitoratge de micromamífers o petits mamífers comuns (els insectívors i rosegadors més menuts, de menys de 150 g de pes) a gran escala i llarg termini, sustentat en una xarxa d’estacions de control a càrrec de col·laboradors, una part dels quals són voluntaris. L’any 2008 es va iniciar el projecte amb dotze estacions situades dins els parcs naturals de la Xarxa de Parcs Natural de la Diputació de Barcelona i vuit més a Andorra. Actualment, el projecte s’ha estès per diverses comunitats autònomes i compta amb un centenar d’estacions actives.
Aquest seguiment de petits mamífers està emmarcat dins el conveni de col·laboració per a l’execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils) de la Xarxa de Parcs Naturals entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Podeu consultar-ne els resultats detallats i l’evolució a la web del SEMICE.
Autor fotografies: Marçal Pou Rossell (MCNG)
Font de la informació: Marçal Pou Rossell (MCNG)