30.08.2022

Un estudi analitza la variabilitat morfològica del talpó roig al NE de la península Ibèrica

Petits mamífers

Tots els talpons rojos que viuen a la península Ibèrica són iguals morfològicament? Aquesta és una de les preguntes que ha investigat la Laura Jou durant el seu Treball de Final de Grau (TFG), que va presentar el passat mes de juny a la Universitat Autònoma de Barcelona. El treball va ser seleccionat entre els millors del Grau en Biologia i va rebre una qualificació d’excel·lent. El seu estudi s’ha basat en l’anàlisi de la morfologia i colorimetria de desenes de pells de talpó roig (Clethrionomys glareolus) recollides entre el 1983 i el 2008 i guardades al Museu de Ciències Naturals de Granollers. 

Mostres de pell de talpó roig
Mostres de pells de talpó roig del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Malgrat que la majoria d’individus adults de l’espècie presenten un dors amb un característic color rogenc, s’han arribat a descriure una trentena de subespècies a Europa a partir de l’anàlisi d’aquest i d’altres caràcters externs. Tot i això, l’estatus d’aquestes subespècies és qüestionable a causa de la falta d’estudis específics.

A Espanya, on el talpó roig habita el terç nord peninsular, s’han descrit tres subespècies: C.g. vasconiae (Miller, 1900) als Pirineus, C.g. bernisi (Rey,1972) al Sistema Ibèric i C.g.glareolus (Scherber, 1780) al Sistema Cantàbric.

Els resultats obtinguts mostren unes diferències clares entre les dues poblacions catalanes i una de basca de talpó roig seleccionades per l’estudi, que la Laura té la intenció d’adaptar per tal que pugui ser publicat a una revista científica ben aviat. 

 

La imatge de la portada és de Marc Vilella.
 

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!