04.11.2022

Els jocs científics i Granollers

Col·lecions (històries)

Els jocs d'experiments sempre han despertat certa admiració, perquè gràcies a ells, es poden fer els primers passos en el coneixement de la ciència, i de forma divertida!

Fa uns dies ha arribat al Museu un joc molt especial. És un «joc», que més aviat no sembla un joc, sinó que un laboratori portàtil. Es tracta d'una Caixa Pràctica de Mineralogia o un Equip d'Anàlisi Mineralògica.

La seva arribada al Museu ha estat una mica particular. Aquest equip va ser comprat per l'Institut Poeta Maragall de Barcelona i després de passar molts anys al seu laboratori, es va pensar que ja era hora de desprendre's d'ell, potser perquè ja no el feien servir. Però una persona que treballa a l'Institut, el va salvar de ser llençat a les escombraries i el va donar a la Fàbrica de les Arts Roca Umbert. La idea era fer-lo servir per als seus tallers, per explicar la química de la fàbrica i el laboratori que tenien. Però en veure que era gairebé un joc de col·leccionista, era millor no fer-lo malbé i han decidit donar-lo al nostre Museu.

El que resulta més curiós, però, és que l'Equip d'Anàlisi Mineralògica, que forma part de les Edicions Pedagògiques de Química Experimental, va ser fabricada a Granollers per l'empresa Químex. Segons sembla, als anys seixanta. Però aquí no s'acaba l'allau de casualitats i com a mostra un botó: Químex era propietat d'Antoni Jonch - que tants lligams té amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers! - i del seu amic i soci Albert Azpiazu, que creava Equips Pedagògics d'Assaig i Experimentació.



Fulletó que acompanya la caixa on es veu part de la gamma de productes.

De tota la gamma de productes que tenien, hi havia una gamma de Química Recreativa formada per tres equips diferents. Per altra banda, també hi havia una altra gamma de Química Analítca amb dos equips diferents de química analítica, un d'electroquímica i finalment l'Equip d'Ànàlisi Mineralògica el qual ha arribat ara al nostre Museu. Malgrat tot, Químex, però no va prosperar, potser degut a la falta de màrqueting i altres interessos dels seus propietaris.


"Químex, equipos pedagoicos de ensayo y experimentación".


L'Equip d'Anàlisi Mineralògica, conté tots els reactius i productes necessaris per a la determinació i caracterització dels minerals, de forma física i química, per via seca o humida. La tapa frontal està destinada per servir de taula de laboratori i a la tapa superior hi ha unes taules on s'informa de les diferents coloracions i reaccions que es donen amb les perles de bòrax, sal de fòsfor i taques metàl·liques obtingudes sobre porcellana. Els reactius estan envasats en flascons -que semblen sortits d'una d'aquelles farmàcies antigues-, hi ha material per fer pràctiques, com ara:

Una làmpada amb suport mòbil i bufador 1 embut 1 "fil de platí"
Un joc de boles de Richardson 2 tubs per desprendiments gasosos 1 rajoleta per a ratlles
2 tubs grans 1 vareta de vidre Una làmina de plata per a la reacció d'Hepar
4 tubs d'assaig 1 càpsula de porcellana Una fresa i unes tenalles
8 tubets tancats 2 càpsules de refractari 1 imant
6 tubs oberts 1 vidre blau de cobalt 1 pinça d'acer
Carbons per assaig 1 morter d'Abich 1 cullereta
1 pinça per a tubs 1 escovilló 20 filtres plegats

Dintre també hi ha una safata amb 35 compartiments amb mostres de minerals per ser determinats. Tot això acompanyat per un llibret d'instruccions i experiments.

La caixa conté els reactius següents:

Líquids
Àcid clorhídric Carbonat amònic Cromat potàssic
Àcid sulfúric Fosfat amònic Iodur potàssic
Àcid nítric Oxalat amònic Hipoclorit sòdic
Amoníac Clorur de Bari Solució alcohòlica de Iode
Sosa càustica Nitrat de Plata Aigua de guix
Aigua de Barita Nitrat de Cobalt Sulfur amònic
Carbonat sòdic Clotu estannós Ferrocianus potàssic
Clorur amònic   Actetat de plom
Sòlids
Bisulfat potàssic Carbonat sòdic anhidre i fosfat de sodi Bòrax
Nitrat potàssic Llimadures de ferro Pols de zinc


Imatge en detall dels reactius i dels minerals de l'equip.

Segurament, alguns dels productes que s’inclouen, deuen estar prohibits avui per la seva toxicitat i perillositat com ara els àcids.

Es pot dir que va ser un material molt innovador i avançat, pensat per ments científiques, sobretot per la qualitat dels materials i perquè traspassava l’aspecte lúdic del recurs per convertir-se en material per universitaris i professionals.

L’equip està en bon estat de conservació, només li falta algun material com ara la làmpada amb suport mòbil i bufador, el morter o l'embut. Ara passarà a formar part de la col·lecció del Museu de ciències Naturals de Granollers.

 

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!