27.09.2022

El MCNG torna a acollir el CLIMBATS que aglutina investigadors en ratpenats de tota Europa

Quiròpters

Els dies 1 i 2 d’octubre el Museu de Ciències Naturals de Granollers (MCNG) acollirà la reunió del Comitè Directiu del projecte Canvi climàtic i ratpenats: de la ciència a la conservació.

Els ratpenats representen un grup dels més rellevants de la biodiversitat europea, alhora que un dels més amenaçats. El canvi climàtic afecta a les poblacions de ratpenats europees a través de la mortalitat de les femelles i cries durant les onades de calor, modificacions del paisatge i alteracions en el període d’hivernada. En aquest marc, el 2019 la Unió Europea va aprovar un ajut per millorar l’estratègia d’estudi dels ratpenats dins la línia d’ajuts COST (European Cooperation in  Science & Technology).

 

Els ratpenats conformen un dels grups amb més espècies catalogades com en Perill d’Extinció (4) i Vulnerables (13) en el Catàleg de Fauna Salvatge Amenaçada de Catalunya (DECRET 172/2022). És precisament per la seva riquesa en espècies (30 a Catalunya) i la seva especialització, que diversos estudis situen els ratpenats com un grup clau entre els mamífers per entendre els efectes del canvi climàtic i de paisatge.


Ratpenat argentat (Vespertilio murinus)

El projecte CLIMBATS es duu a terme entre els anys 2019 a 2023 i el Museu de Ciències Naturals de Granollers organitza la trobada de la Comissió de Gestió del projecte que té com a objectius principals: 1) Avaluar l’estat de les poblacions de ratpenats d’Europa mitjançant models per fer una previsió de com els pot afectar el canvi climàtic; 2) Crear una xarxa de seguiment d’abast europeu i 3) Proporcionar una aproximació econòmica de l’efecte de la disminució de ratpenats que depredin plagues de conreus.

L’equip de recerca de Granollers punter d’Europa

L’equip de recerca de Biodiversitat i Bioindicadors (BiBio), ubicat al Museu de Ciències Naturals de Granollers, i que rep el suport del Departament d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural i la Diputació de Barcelona, representa a Espanya en aquest comitè directiu europeu. Aquest equip és punter en el seguiment de poblacions de ratpenats gràcies al programa ratpenats.org i ha estat innovador en l’estudi del paper dels ratpenats com a controladors de flagells agrícoles.

La plataforma de seguiment de ratpenats s’inclou dins l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya i l’Observatori de la Natura impulsat per la Generalitat de Catalunya. Un dels seus objectius és obtenir informació del territori a partir de xarxes combinades de professionals i ciència ciutadana.

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!