El projecte que segueix contribuint a millorar el coneixement del liró gris a Catalunya, acumula dades cada vegada més robustes sobre les seves tendències poblacionals. Tot iniciant la campanya de l'any 2023, és moment també de mostrar quines han estat les dades de la temporada 2022.
Tendència poblacional del liró gris a Catalunya
L’any 2022 hem començat a aportar dades a l’Índex del Planeta Viu (LPI) de Catalunya impulsat per l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat. L’objectiu principal del LPI català és veure la tendència de les poblacions de les espècies a llarg termini i vol informar de manera simple sobre l’estat actual de la biodiversitat. En el cas del liró gris a Catalunya, l’espècie es troba en un estat d’increment moderat, però cal continuar estudiant les seves poblacions per veure com evolucionen al llarg del temps i com es veuen afectades en el marc de canvi global actual, principalment aquelles poblacions al marge d’àrea i al límit meridional de la seva distribució.
Resultats de la campanya 2022
El projecte consta dos protocols diferents que recullen dades a partir d’estacions fixes de caixes niu: el protocol bàsic (observació sense manipulació) i el protocol avançat (manipulació i marcatge).
A continuació us presentem els resultats principals recollits per cada tipus de protocol i esforç de mostreig que s’ha realitzat, ja que dins el seguiment hi ha estacions en format línia (transsecte de 6 caixes nius) i les estacions en format parcel·la (malla de 20 caixes niu).
Un apunt important d’aquesta campanya és que l’any 2022 ha estat un dels pitjors anys, especialment a les estacions meridionals.
ESTACIONS LÍNIA - PROTOCOL BÀSIC (6 caixes/estació)
En les 21 estacions actives on s’aplica el protocol bàsic (sense manipulació) s’han observat lirons en 6 estacions, amb un total de 29 observacions. A l’estació de la Borda del Baster s’ha comptabilitzat el valor màxim, amb 12 observacions.
ESTACIONS LÍNA - PROTOCOL AVANÇAT (6 caixes/estació)
De les 13 estacions actives amb protocol avançat (amb manipulació), s’han capturat 55 lirons diferents en 7 estacions, amb un màxim de 15 individus diferents a l’Honeria.
D’aquests 55 lirons capturats, un 76,9% són adults (dos o més anys d’edat), un 17,3% són yearlings (un any d’edat) i un 5,77% són joves (nascuts el 2022) . La proporció entre sexes dels individus capturats està molt igualada, amb un 48,1% de mascles vers un 51,9% de femelles.
ESTACIONS PARCEL·LA - PROTOCOL AVANÇAT (20 caixes/estació)
Entre les 12 estacions repartides pels diferents espais naturals de Catalunya, s’han capturat 39 individus diferents en 9 estacions. D’aquests 39 lirons capturats, un 59% son adults (dos o més anys d’edat), un 20,50% son yearlings (un any) i un 20,50% son joves (nascuts el 2022). La proporció entre sexes dels individus capturats està força igualada, amb un 41% de mascles vers un 59% de femelles.
Cal destacar que el 2022 s’ha vist un declivi de les captures a les zones mediterrànies. Un exemple clar és el Parc Natural del Montseny (barres grises), on el 2022 ha suposat la campanya amb menys individus capturats dels darrers onze anys.
Una xarxa en constant evolució
La xarxa d’estacions de seguiment del projecte continua incrementant el nombre d’estacions actives; i com a tall d’exemple: En el 2022 s’han recollit dades 46 estacions actives, les quals consten d’un total de 444 caixes niu.
Com a novetat, s’han iniciat 4 estacions repartides per la Garrotxa, amb el suport del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i també s’ha creat una nova estació al PNIN de l’Albera. A més a més, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac s’ha sumat al projecte creant 4 estacions de caixes niu. Finalment, gràcies a l’empenta de diversos voluntaris, s’han recuperat 2 estacions antigues al Parc Natural del Montseny que estaven inactives des del 2008.
L’equip de voluntaris del Projecte Liró
Us volem donar especialment les gràcies perquè aquest any s’ha arribat als 20 responsables d’estació, nombre que ha augmentat respecte anys anteriors i esperem seguir sumant membres al grup en els pròxims anys. A banda dels responsables d’estació, durant la campanya 2022 aproximadament 126 persones han contribuït en el projecte: Des de l’acompanyant més fidel que ofereixen els responsables d’estació fins a l’acompanyament esporàdic en alguna revisió de caixes niu.
L’Honeria, deu anys recollint dades!
L’any 2022 l’estació de l’Honeria, una de les cinc estacions que hi ha a la Vall d’Aran, va fer deu anys. A més a més, aquí va ser el lloc on s’inicien les primeres activitats divulgatives (Dies dels Lirons) i on es desenvolupà el primer suport amb personal voluntari, que a posteriori acabarà formant la xarxa de seguiment actual en l’àmbit de tot Catalunya.
Consulta les dades de l’estació aquí: https://www.lirons.org/estacions/28/
Les vostres cites puntuals
El formulari web, disponible al portal lirons.org, des de l’any 2020 permet recollir cites o observacions puntuals tant de liró gris (Glis glis) com de rata cellarda (Eliomys quercinus). Al llarg del 2022 hem rebut 3 cites de rata cellarda i 34 de liró gris. Aquestes dades ens ajuden a descobrir nous punts de distribució, refugi o hibernada d’aquestes espècies. Concretament en el cas de la rata cellarda, totes les cites que ens pugueu fer arribar són de gran importància, ja que es sap molt poc de la distribució i estat actual d’aquesta espècie a Catalunya, especialment a la zona mediterrània.
Volem fer un agraïment molt especial a en Xavier, qui fa dos anys que ens envia cites molt interessants dels lirons que s'aproximen al porxo de casa seva. L'any 2021 ens va enviar 63 cites i aquest 2022 n’han sigut 58. A més a més, l’any 2022 en Xavier ha pogut constatar que a prop de casa seva els lirons han criat, ja que al setembre va observar fins a 3 joves al seu porxo. Us mostrem algunes fotografies que ens ha fet arribar!
Celebrem la creació d’una nova línia d’investigació
Gràcies a la beca de la Fundació ZOO de Barcelona atorgada l’any 2022 s’ha començat a treballar en una nova línia d’investigació: l’acústica del liró gris. L’objectiu és crear una llibreria completa dels sons potencials que pot emetre el liró gris i en un futur crear un mètode de detecció acústic, no invasiu, de l’espècie. Amb aquesta finalitat, el 2022 s’han iniciat els primers treballs d’enregistrament de sons fent gravacions a camp i en individus en captivitat que es troben a les instal·lacions del Centre de recuperació de fauna salvatge a Camadoca d’ADEFFA (Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona).
Jornades divulgatives
Amb l’objectiu de difondre el projecte i acostar el seguiment d’aquesta espècie a la ciutadania i gràcies a la implicació de les diferents entitats i col·laboradors, durant el 2022 s’han realitzat 5 Dies dels Lirons en diferents punts de Catalunya com la Vall d’Aran, la Vall de Boí, la Garrotxa, el Cadí-Moixeró i el Montnegre-Corredor.
Congressos internacionals
Del 9 al 13 de maig del 2022 vam assistir a l’11a Conferència Internacional de Lirons. En aquest congrés d’àmbit europeu es va poder presentar el nostre projecte i un treball d’investigació a més de compartir experiències amb experts i investigadors d’arreu d’Europa que treballen tant amb el liró gris (Glis glis) com amb altres espècies d’aquest grup com per exemple la rata cellarda (Eliomys quercinus) o la rata dormidora rogenca (Muscardinus avellanarius).
Moltíssimes gràcies a tothom per difondre el projecte i per ajudar a fer créixer la xarxa de voluntaris i col·laboradors. Ens podeu seguir a través de Twitter i a la web!