14.05.2021

Biodiversitat i ciutadania s’apropen amb el programa “Segueix la natura en família” del grup de recerca BiBIO.

Grup de recerca

El Museu de Ciències Naturals de Granollers, a través del seu grup de recerca de Biodiversitat i bioindicadors (BiBIO), coordina activitats per apropar a la gent als seguiment de papallones, ratpenats, petits mamífers (ratolins) i lirons en el marc de la campanya “Segueix la natura en família”. 

El Museu de Ciències Naturals de Granollers (MCNG) compte amb un grup de recerca referent a Europa en seguiments de natura. La base amb la que treballa aquest equip d’investigadors són les estacions d’obtenció de dades de fauna que any rere any recopilen voluntaris i professionals. Aquestes dades serveixen per tal que gestors i polítics puguin prendre mesures adients davant canvis com el canvi climàtic o alteracions del paisatge natural.

Des de que a l’any 2004 el MCNG va organitzar la primera “Nit Catalana dels Ratpenats” les activitats relacionades en explicar els projectes de seguiment de ratpenats a la ciutadania no han parat de créixer. Xerrades, caminades, espectacles, conferències i vídeos sobre ratpenats han estat organitzades des diferents entitats i institucions catalanes any rere any.

El 2009, la mateixa experiència es va començar a aplicar en un altre seguiment coordinat des del Museu, el seguiment de petits mamífers, i després, al 2012, el de papallones i el del liró gris. L’objectiu principal d’aquestes accions sempre ha estat el de fer arribar coneixement a la ciutadania sobre  biologia, comportament, hàbitats, etc dels animals que viuen a la natura. Així mateix s’aporta al ciutadà eines per fer el seu propi seguiment a través dels aplicatius dels diferents programes: el Projecte Liró, el Seguiment dels petits mamífers comuns d’Espanya, el Programa de seguiment de ratpenats i el Catalan Butterfly Monitoring Scheme.

Més de 30.000 persones implicant-se en la conservació de la biodiversitat

La ciència ciutadana, l’apoderament de l’entorn natural, la sobirania per voler conservar la fauna i la flora és la única fórmula vàlida per poder revertir la degradació de la natura causada pel ser humà. Des dels seus inicis el Museu de Ciències Naturals de Granollers va crear el Grup de Recerca de Biodiversitat i Bioindicadors amb aquesta finalitat i actualment són centenars els voluntaris que s’endinsen a la natura per aportar dades i més de 30.000 persones les que han realitzat activitats per conèixer la fauna que ens envolta i els seguiments. 

Entre la primavera i la tardor d’aquest 2021 caldrà estar atent a la web i xarxes socials del Museu de Ciències Naturals de Granollers (@mcngranollers) on s’anirà actualitzant la informació sobre les activitats, tallers i sortides que es desenvoluparan per tot el país. Igualment, s’espera que el nombre de voluntaris que participen dels seguiment continuï augmentant.

 

CONSULTA ELS PROGRAMES "SEGUEIX LA NATURA EN FAMÍLIA" 2021

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!