07.03.2024

Permo-Trias: Quan la vida quasi va desaparèixer de la Terra

Centre de documentació

L'exposició "Permo-Trias: Quan la vida quasi va desaparèixer de la Terra". La mostra, és fruit de la col·laboració entre el Museu Balear de Ciències Naturals (MUCBO), l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i el Geoparc mundial UNESCO Orígens.
Mostra com era Catalunya i les Illes Balears durant el Permià i Triàsic, just abans de l'ascens dels dinosaures a través de fòssils provinents del Pirineu català, del Montseny, de Mont-ral i Alcover, de la Serra de Tramuntana i de Menorca. La similitud entre la fauna i flora dels dos territoris evidencia que fa aproximadament 250 milions d'anys formaven part d'una mateixa massa continental.
Durant el Permià es va produir la primera diversificació dels llinatges de vertebrats, amb l'aparició dels sauròpsids (els avantpassats dels rèptils) i els sinàpsids (els avantpassats dels mamífers). Al final d'aquest període, es va produir l'extinció massiva més gran de la història de la Terra. Aquest esdeveniment va tenir repercussions ambientals devastadores, però també va donar pas al domini dels rèptils i, posteriorment, a la dinastia dels dinosaures que va durar més de 150 milions d'anys.
Els fòssils exposats provenen de les col·leccions de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i del Museu Balear de Ciències Naturals (MUCBO). Destaquen entre ells diverses restes esquelètiques, com ara una rèplica a mida real de l'esquelet de Tramuntanasaurus tiai trobat a Mallorca, així com rèpliques del crani i l'esquelet del Calmasuchus acri del Montseny.

A 'exposició hi ha dos diorames a escala real. Un representa els rius del Permià, amb la recreació del petit Tramuntanasaure, acompanyat d'un gorgonopsi i un enorme captorrínid moradisaurí. L'altre representa les llacunes del Triàsic, amb una variada selecció de plantes i insectes recuperats dels jaciments de Mallorca.
També s'hi poden contemplar fòssils de la Pedrera d'Alcover, amb una antiguitat de 240 milions d'anys, que inclouen un fòssil de cranc de ferradura, diverses espècies de peixos i l'esquelet d'un lariosaurus, un petit rèptil marí. Recreacions a escala real dels peixos d'aquest mateix jaciment, i les petjades deixades per diversos rèptils en els sediments del Permià de Mallorca.

Font: Sala de prensa de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

Fotografia: Belén Fernández-Villacañas

Al Centre de Documentació hi podeu consultar:

- Àrees d’interès geològic del Parc Natural del Montseny. Puiguriguer Ferrando, Marta; Mata Lleonart, Roger. (2023) Origen: X Trobada d'Estudiosos del Montseny. p. 331-351

- Catàleg i base cartogràfica de les àrees d'interès geològic del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Memòria tècnica (2018). Puiguriguer Ferrando, Marta;  Mata Lleonart, Roger. Axial geologia i medi ambient, S. L.

 

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!