24.05.2023

El projecte SEMICE celebra la quarta trobada de voluntaris al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

Petits mamífers
La trobada de voluntaris del SEMICE es va celebrar el dissabte 20 de maig a la Casa Nova de l’Obac, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i va acollir unes 35 persones vinculades al projecte. Després de sis anys des de la darrera edició, que es va fer al Museu de Ciències Naturals de Granollers, no va tractar-se només d’un retrobament, sinó que també va servir per presentar les noves cares que s’han incorporat recentment a la xarxa de seguiment de petits mamífers.
 


L'Antoni Arrizabalaga fent la presentació de la trobada de voluntaris a la Casa Nova de l'Obac.

El projecte de seguiment de petits mamífers comuns SEMICE, iniciat ara fa setze anys i coordinat des del Museu de Ciències Naturals de Granollers, consisteix en el disseny d’estacions de mostreig formades per 36 paranys de captura en viu, que permeten identificar, pesar i sexar els individus capturats amb l’objectiu de calcular l’abundància de les espècies en funció dels hàbitats i valorar com les poblacions de petits mamífers augmenten o disminueixen.

Per aquest motiu, bona part de la jornada va estar centrada a comentar els resultats que s’han obtingut des del 2008, any en què es van estrenar les primeres parcel·les del projecte, totes dins la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Des de llavors, s’han creat més de 170 estacions de recollida de dades en diferents comunitats autònomes i Andorra, la majoria de les quals a Catalunya. Actualment, onze dels catorze parcs i espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals disposen d’un mínim de dues parcel·les, situades en hàbitats representatius de cada parc.

A més de parlar sobre l’estat actual del projecte, durant el matí també es van repassar les novetats més recents de la web semice.org i es van repassar i acordar aspectes relacionats amb la metodologia de mostreig. Les últimes xerrades abans de dinar van incloure la presentació de dos treballs d’investigació de final de grau elaborats amb dades de tres espècies de petits mamífers: talpó roig, ratolí de bosc i ratolí lleonat.

Una de les notícies principals que es van donar va ser la posada en marxa d’una proposta de seguiment per a espècies semiaquàtiques (almesquera, rata d’aigua i musaranyes d’aigua), basat en la localització d’excrements i altres rastres en trams de cursos d’aigua. L’altre moment destacat va ser la sortida de camp de la tarda, amb l’objectiu de practicar la instal·lació dels paranys i la caracterització de l’hàbitat de les parcel·les.

L'entorn magnífic de la Casa Nova de l'Obac on es va dur a terme la jornada així com la bona atenció per part del personal del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, van ajudar a fer que la jornada fos tot un èxit. Només queda, per tant, fer un agraïment especial als voluntaris que van assistir-hi i també a aquells que any rere any fan possible la continuïtat d’un dels projectes de seguiment de fauna amb més trajectòria a Catalunya. 

En l’àmbit de la Xarxa de Parcs Naturals, el seguiment de petits mamífers està emmarcat dins el conveni de col·laboració per a l’execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils) de la Xarxa de Parcs Naturals entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. 

Durant l'any 2022, el quinzè any de seguiment ininterromput de les poblacions dels petits mamífers comuns a la Xarxa de Parcs Naturals en el marc del SEMICE, es van mostrejar 34 parcel·les i es va detectar una abundància de petits mamífers molt baixa en tot l'àmbit de la Xarxa de Parcs Naturals, sent el pitjor any de tota la sèrie històrica. Així, es continua mantenint una davallada general de les poblacions de les tres espècies de petits mamífers comuns (A.sylvaticus, M.spretus, C.russula), mentre que una altra espècie forestal augmenta (C.glareolus).

D'altra banda, les tendències poblacionals indiquen una regressió significativa de C.russula al Parc del Montnegre i el Corredor i al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i un augment de C.glareolus i C.russula al Parc Natural del Montseny. D'una altra, els parcs d’influència mediterrània (Parc del Garraf, Parc de la Serralada de Marina i Parc de la Serralada Litoral) pateixen una pèrdua de població més forta, que repercuteix en un empobriment de les comunitats, mentre que al Parc Natural del Montseny s’observa el contrari. La rarefacció (o menor densitat) de les espècies comunes és deguda al canvi ambiental (clima i usos del sòl), i la davallada poblacional pot tenir efectes negatius en els ecosistemes.

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!