03.08.2021

Emissió en obert del documental Humans i Ratpenats: un relat que mereix ser conegut

Quiròpters

Quan al 2013 el Carles Flaquer, el Xavier Puig i el Jaume Sañé van iniciar l’aventura de fer un documental de ratpenats a Catalunya no s’imaginaven tot el què els esperava. Ara, agost del 2021, volem que tothom el pugui conèixer emetent el documental en obert.

L’esperit

El Museu de Ciències Naturals de Granollers té un grup molt actiu de recerca sobre ratpenats que ja era actiu a finals dels anys noranta gràcies a l’impuls de dos investigadors, el Carles Flaquer i el Xavier Puig. El projecte sempre ha tingut una vessant de recerca combinada amb sensibilització a l’entorn d’aquest enigmàtic animal. Aquest esperit comunicador dels investigadors els va fer coincidir amb el Jaume Sañé, reconegut naturalista, càmera, guionista i director de programes i documentals de natura i autor de diverses guies de natura a Catalunya. La bona sintonia va fer créixer la idea de fer un documental ambiciós per explicar els ratpenats al món, lluny de “batmans” i “dràcules".

 

Temple Goa Lawah a Bali (Indonesia) durant la filmació de l'adoració dels ratpenats.


Producció i banda sonora

El 2013 va ser un any clau per fer el guió, planificar i tirar endavant el projecte amb el suport del Museu de Ciències Naturals de Granollers, l’Associació Galanthus i diversos patrocinadors.

El 2014 es van fer el gruix de les filmacions: el febrer Indonèsia i Austràlia per conèixer la dieta del ratpenat, els cultes al ratpenat i l’hospital dels ratpenats; el juliol Mèxic per conèixer els vampirs de la mà dels veterinaris del país i visitar agricultors de tequila, planta que pol·linitza el ratpenat; l’agost  a Texas, per veure el turisme de ratpenats i el novembre Zàmbia, per visitar la colònia més nombrosa de ratpenats del món a Kasanka National Park.

  

Tolga Bat Hospital i Centres de recuperació de ratpenats de Brisbane (Austràlia).

Entre mig d’aquests viatges es van filmar les experiències del Delta de l’Ebre, amb el control de plagues exercit per ratpenats en arrossars, i a Nyer, França, per conèixer l’exposició i centre de divulgació sobre els ratpenats.   

En paral·lel la banda sonora del documental la va liderar el Miqui Puig i es va fer el maig del 2014 exclusivament pel documental. 

El desenllaç

El desembre del 2015 es va fer l’estrena del documental al cinema Edison de Granollers i a partir d’aquell moment hi ha hagut millores de post-producció, traducció a l'anglès i castellà i la distribució, encarregada a Wildstories, que encara s’està fent per aquests idiomes.

El documental ha acabat tenint un gran impacte pel fet d’haver generat notícies als mitjans catalans durant varis anys, per exemple al El Medi Ambient de Tv3.

El Medi Ambient, TV3 - 14 de maig de 2014.

Amb l’inici de la pandèmia es va decidir deixar uns mesos en obert al canal Youtube del Museu de Ciències Naturals de Granollers on, a partir d’ara, estarà disponible en la versió en català per qualsevol persona que tingui ganes de veure’l.

Enrere queden moltes vivències, passions, encontres, desencontres, experiències, frustracions, lluita, implicació i, sobretot, ganes de mostrar que tot a la vida es pot veure des de moltes perspectives i la Natura està darrera de totes elles, d’alguna manera o altre implicada.

EL DOCUMENTAL


ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!