05.11.2021

El seguiment de petits mamífers al Parc del Castell de Montesquiu i a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona destaca una davallada del nombre d'individus

Petits mamífers

El Parc del Castell de Montesquiu i l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona han finalitzat el tercer any de seguiment dels petits mamífers comuns, SEMICE, que s'emmarca en el conveni de col·laboració entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa de Parcs Naturals. Els primers resultats indiquen una disminució del nombre d’individus en els dos espais naturals, si bé es manté la diversitat d’espècies, amb la detecció de ratolí de bosc, musaranya, talpó roig i ratolí lleonat.

Tant al Parc del Castell de Montesquiu com a l’Espai Natural de les Guilleries Savassona hi ha dues parcel·les de seguiment dels petits mamífers comuns en diferents tipus de bosc: alzinar, fageda, pineda de pi roig i bosc de ribera. Enguany, el primer mostreig es va portar a terme a finals de juny i el segon ha finalitzat la setmana del 22 al 28 d’octubre.

Dels resultats obtinguts al Parc del Castell de Montesquiu destaca una disminució important de l’abundància de petits mamífers, sobretot en la zona de bosc de ribera. Tot i que el motiu de la davallada és, encara, difícil de determinar, una hipòtesi seria la presència d’un nombre important d’individus de la temporada anterior combinada una sequera prolongada i una baixa producció de fruits. Competència i manca d’aliment i d’aigua és una combinació poc favorable.

A l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona els resultats han estat molt similars als del Parc del Castell de Montesquiu, amb una davallada més acusada, però, a l’hàbitat de la fageda, on aquest any no és any de faja (el fruit).

Per altra banda, sí que es manté la riquesa d’espècies en els dos espais naturals protegits amb la presència de ratolí de bosc, musaranya, talpó roig i ratolí lleonat.

Podeu consultar-ne els resultats detallats i l’evolució d'aquestes parcel·les a la web del Projecte SEMICE.

Catorze anys de SEMICE

El Projecte SEMICE, en funcionament des del 2008, té com a objectiu principal conèixer l’evolució temporal de les poblacions de rosegadors i insectívors de menys de 150 grams de pes. El seguiment es porta a terme mitjançant un conjunt de parcel·les escampades arreu del país, més d’un centenar. Tant a la tardor com a la primavera, durant tres dies consecutius s’instal·len un total de trenta-sis paranys de captura en viu a cada parcel·la. Tenint en compte que la majoria d’espècies de petits mamífers són fonamentalment nocturnes, cada matí es revisen els paranys per fer un recompte del nombre de captures. Cada individu capturat s’identifica, es pesa, es mira si és mascle o femella i es determina si s’està reproduint. Finalment, es marca amb un codi identificatiu i s’allibera. Gràcies a aquesta metodologia, es pot calcular un índex d’abundància que permet estimar les tendències poblacionals en diferents hàbitats i períodes.

Els petits mamífers tenen un paper important en els ecosistemes: són l’aliment bàsic d’un gran nombre d’animals carnívors, ajuden a dispersar algunes llavors, depreden insectes i altres invertebrats, etc. Per tant, detectar i entendre les seves fluctuacions poblacionals és bàsic per poder valorar l’estat de salut dels espais naturals i gestionar-los millor davant les amenaces, com per exemple el canvi climàtic.

Col·laboració entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa de Parcs Naturals.

 

Fotografia: Exemplar de ratolí lleonat detectat a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Autor: Marc Vilella / MCNG

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!