30.06.2022

Presentació de la guia “Com dissenyar un Jardí de Papallones”

Lepidòpters

L'equip d'investigadors del Grup de Recerca de Biodiversitat i Bioindicadors (BiBio) especialitzat en papallones ha donat forma a una obra rigorosa i visual que aporta informació sobre les papallones i ens explica com potenciar hàbitats que les afavoreixen als nostres jardins.

És per aquest motiu, que el pròxim dijous 7 de juliol, s'ha organitzat una vetllada per presentar aquesta guia en un entorn immillorable: El Parc de les Olors del Serrat de Santa Eulàlia de Ronçana, una finca agroecològica que suposa un espai de cultiu per a moltes espècies diferents de plantes aromàtiques, entre altres espais destacables.

Pots reservar aquí la teva plaça a la presentació.


PROGRAMA

18:00 h Benvinguda al Parc de les Olors del Serrat
18:10 h Presentació de la guia per part dels editors, distribuïdors i col·laboradors
18:20 h Explicació de com fer servir la guia per part dels autors
18:30 h Passejada pel Parc de les Olors i degustació del vi Volaina

20:00 h Vermut aromàtic i sopar (opcional, cal reservar. Cost: 15€)

La reserva del sopar s'ha de fer a través d'aquest enllaç.


Aquesta guia està feta en format desplegable, molt pràctica de portar, i presenta dibuixos de gran qualitat de les 40 espècies de papallones més comunes en ambients urbans i periurbans, així com les erugues d'algunes d'elles i les seves plantes nutrícies. També ens explica el cicle biològic, el període de vol, on viuen i les tendències de les poblacions de papallones a Catalunya.

L'apartat més pràctic de la guia és el que descriu com fer un jardí de papallones i llista fins a mig centenar de plantes nutrícies i una trentena de nectaríferes que ens ajudaran a atraure aquests insectes pol·linitzadors al nostre jardí.

L'obra sorgeix a partir de la necessitat de revertir el declivi de papallones observat els darrers trenta anys pel Programa de seguiment de papallones de Catalunya, Balears i Andorra (Catalan Butterfly Monitoring Scheme o CBMS) coordinat pel BiBio, Grup de Recerca del Museu de Ciències Naturals de Granollers. També és una resposta a les nombroses consultes que rep el Museu per part de docents, tècnics d'ajuntaments i particulars, sobre com dissenyar espais urbans i periurbans que beneficiïn les papallones.

El desplegable, que tindrà un cost de 5 euros, el produeixen i distribueixen el Museu de Ciències Naturals de Granollers i Garden Birds i el coordina el CBMS. També compta amb el suport de la revista Descobrir Catalunya, el Parc de les Olors i el Celler Credo.

Els seus autors són la Clàudia Pla-Narbona, Andreu Ubach i Constantí Stefanescu. Les il·lustracions són de Martí Franch i David Riera, i el disseny gràfic de Lluc Julià.

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!