15.09.2021

El Parc Natural del Montseny registra el rècord històric de captures de talpó roig a Catalunya

Petits mamífers

Gràcies a les dades aportades pel Seguiment de petits mamífers comuns (SEMICE), que es coordina des del Museu de Ciències Naturals de Granollers amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, s'ha pogut observar un nombre excepcional de captures de talpó roig (Clethrionomys glareolus) al Parc Natural del Montseny l'estiu del 2021. Els investigadors relacionen aquesta explosió demogràfica amb la producció de fruits obtinguda el 2020 (un any plujós) sobretot de fages i nabius. Aquesta espècie, abundant al nord d’Europa, troba a Catalunya el seu límit de distribució sud.

El talpó roig (Clethrionomys glareolus) és un petit rosegador forestal de requeriments eurosiberians (boscos humits d’ambients temperats i hiverns freds) d’àmplia distribució europea.

Les seves poblacions són més escasses cap al sud, a mesura que les condicions ambientals es fan més desfavorables per a la subsistència de l’espècie, però semblen aguantar els efectes del canvi climàtic gràcies a l’increment de la superfície de bosc a Catalunya.

El seguiment SEMICE ha permès determinar que aquesta espècie es distribueix pels boscos de la Catalunya humida, amb un límit meridional que es trobaria en la serralada de Marina (la Conreria). Les poblacions de talpó roig mostren oscil·lacions regulars en el nord d’Europa, mentre que en el sud les oscil·lacions són més irregulars. Es considera que els factors principals que limiten les poblacions són la disponibilitat d’aliment i la depredació.

Excepcional xifra registrada al Montseny

Durant aquest mes de juliol s’ha desenvolupat la campanya de trampeig SEMICE al Parc Natural del Montseny, coincidint amb una nova edició del curs sobre tècniques d’estudi i seguiment dels petits mamífers. La població de talpó roig ha augmentat més de  deu vegades des de la campanya de la tardor anterior (desembre del 2020) en aquesta parcel·la de seguiment. Així doncs, s’ha comptabilitzat un total de setanta captures de mig centenar d’individus diferents (densitat aproximada de 46 ind./ha), fet que representa el nombre màxim d’exemplars d’aquesta espècie capturats en una campanya de trampeig des que es va iniciar el seguiment SEMICE.

A Catalunya, les poblacions més nombroses es troben en boscos i tarteres subalpins del Pirineu, però en cap cas s’ha superat l’excepcional xifra registrada enguany al Montseny.

Si bé s’espera que el canvi climàtic provoqui una davallada d’aquestes poblacions a la Mediterrània, l’actual increment de la superfície arbrada reverteix aquesta tendència. El màxim històric obtingut al Montseny pot ser degut al fet que el talpó roig és herbívor-granívor i podria estar aprofitant l’augment d’aliment disponible gràcies a la important producció de fages (llavors produïdes pel faig) registrada durant la tardor anterior.

És interessant constatar la correspondència entre tardors amb elevada producció de fages (2013, 2016, 2020) i l’increment poblacional els estius següents dels anys 2014, 2017 i 2021 al Montseny. Un altre element important en la dinàmica poblacional de l’espècie (almenys en poblacions septentrionals) és la disponibilitat de nabius, que donen fruits irregularment. Sorprenentment, els anys 2014 i 2017 també van ser anys de màxims per a l’espècie a Escandinàvia i el 2017 a Navarra  (no es tenen dades del 2014). Aquesta aparent sincronia espacial en poblacions tan distants geogràficament obre un interessant camp per a futurs estudis.

Projecte SEMICE

El Seguiment de petits mamífers comuns d’Espanya (SEMICE) va néixer a Catalunya el 2008. Liderat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers compta amb el suport de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

El Programa té com a objectiu principal aportar dades de les comunitats de petits mamífers comuns de Catalunya, animals especialment importants en l’equilibri dels ecosistemes pel seu paper com a dispersors de llavors i com a presa d’espècies depredadores.

Aquesta investigació i seguiment s'emmarca en el conveni de col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers per a l'execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils) de la Xarxa de Parcs Naturals entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Podeu ampliar la informació a la web Conservació de la biodiversitat de la Xarxa de Parcs Naturals.

 

Foto portada: Marc Vilella

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!