07.03.2022

Com la granota del fred ens informa sobre els efectes del canvi climàtic al Montseny

Herpetologia

L'àrea d'herpetologia del BiBIO treballa al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny amb una granota força particular, un missatger del fred, la granota roja (Rana temporaria).

Aquesta espècie defuig l'Europa Mediterrània, assolint fins i tot el cercle polar àrtic i al massís del Montseny hi ha les poblacions situades més al sud-oest de la seva distribució. Així, al Montseny les poblacions de granota roja es troben en unes condicions ambientals subòptimes i fortament afectades per l'escalfament global, donat que aquest massís és una frontera entre els ambients mediterranis i centreeuropeus. Molt abans que els altres amfibis, la granota roja inicia la seva reproducció quan les temperatures encara són fredes per moltes altres espècies.

El monitoratge d'aquesta espècie comprèn l'estudi de la distribució espacial i utilització de les basses per a reproduir-se, la seva fenologia i la biometria dels adults i les postes. Enguany la sequera i el fred de l'hivern ja s'han fet notar sobre el seu comportament. Per exemple, hem estimat que la reproducció s'ha retardat 10-11 dies excepte pel que fa a Sta. Fe del Montseny, on les dates són similars a les de l'any passat. Aquest retard pot comportar, que si continua la sequera, hi ha major risc que les basses s'assequin abans que les larves hagin acabat la metamorfosi. Més dades que reforcen la idea que aquest 2022 és un mal any per a la granota roja és que s'ha reproduït en el 63% dels punts d'aigua que va utilitzar l'any passat i que s'estima que enguany les postes són el 74% menys de les detectades el 2022.

Un tret interessant d'aquesta espècie, és que les femelles presenten durant aquest període de l'any una coloració vermellosa, d'aquí ve el nom de l'espècie, que a banda del seu cant, ajuda els mascles a reconèixer-les a l'hora de copular.

Seguirem l'evolució del procés reproductor de la granota roja i compararem els resultats obtinguts enguany amb els del 2021, per tal d'avaluar com el canvi climàtic afecta aquesta espècie bioindicadora.

 

Granota roja al Parc Natural del Montseny, febrer 2022. Autor: Fèlix Amat

Fotografia: Fèlix Amat

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!