23.04.2024

Resum de la temporada 2023 del Projecte Liró

Petits mamífers

La xarxa d’estacions de seguiment i el nombre de voluntaris del projecte segueix creixent. El 2023 s’han recollit dades de 52 estacions actives, les quals estan formades per un total de 480 caixes niu.

A més, dins a Catalunya s’han iniciat 6 estacions lineals noves, cinc d’aquestes estacions s’han creat dins de la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona (PN Montseny, PN Montnegre i el Corredor i PN Sant Llorenç del Munt i l’Obac) i una fora d’aquest àmbit, dins el terme municipal de Vidrà.

Com a novetat important del projecte, s’han iniciat les primeres estacions fora de la península Ibèrica, concretament a Alemanya. Gràcies a la implicació d’en Pedro Mittelman i l’equip del projecte “Enrico” de l’Universitat de Göttingen s’han instal·lat 20 estacions, amb  un total de 159 caixes niu.

Amb la rata cellarda al punt de mira

Fins al 2023 hi ha hagut 8 estacions específiques per recollir informació d'aquesta espècie de liró a Catalunya. L'estat de les seves poblacions és molt incerta a Europa, a causa d'això, centrar esforços a saber més sobre l'espècie és de gran importància.

Per aquest motiu, formem part del grup de treball europeu per a la conservació de la rata cellarda. Aquest grup va néixer amb l’objectiu de reunir experts de tots els països europeus on es troba l’espècie i intercanviar idees sobre les possibles causes del seu declivi. A més, també es vol crear un pla de recuperació de l’espècie a nivell europeu. Per saber-ne més, es pot visitar la pàgina web de “Mammal Conservation Europe”.

Un 2023 amb pocs lirons, sobretot a les zones mediterrànies

A continuació, us presentem els resultats principals recollits l’any 2023 per cada tipus de protocol (Avançat amb manipulació i Bàsic sense manipulació) i esforç de mostreig realitzat.

Amb el següent gràfic, us avancem que seguint la línia del 2022, l’any 2023 ha sigut un dels pitjors anys a les estacions més meridionals des que es fa el seguiment de lirons a Catalunya.

ESTACIONS LÍNIA - PROTOCOL BÀSIC (6 caixes/estació)

En les 26 estacions actives on s’aplica el protocol bàsic (sense manipulació) s’han observat lirons en 10 estacions, amb un total de 26 observacions. A l’estació de la Fageda de les Dous (Parc del Castell de Montesquiu) s’ha comptabilitzat el valor màxim, amb 5 observacions.

Referent a les 20 estacions d’Alemanya, s’han pogut observar 15 individus de liró gris en 3 estacions diferents a més d’altres espècies arborícoles com el ratolí lleonat (Apodemus flavicollis) i el muscardí (Muscardinus avellanarius), el liró més petit d’Europa. Aquest últim és el primer registre de la web d’aquesta espècie perquè és una espècie absent als nostres boscos.

ESTACIONS LÍNIA - PROTOCOL AVANÇAT (6 caixes/estació)

De les 11 estacions actives amb protocol avançat (amb manipulació), s’han capturat 52 lirons diferents en 7 estacions, amb un màxim de 10 individus diferents a l’estació d’AranPark (la Vall d’Aran).

D’aquests 52 lirons capturats, un 74,6% son adults (dos o més anys d’edat), un 6,35% son yearlings (un any d’edat) i un 19% son joves (nascuts el 2023). La proporció entre sexes dels individus capturats està molt igualada, amb un 44,4% de mascles vers un 55,6% de femelles.

Torna el liró gris a l’estació de Vallclara a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona! Des del 2011 que no es detectava el liró gris en aquesta estació, a causa d'una tala significativa en aquesta zona. La bona notícia és que, després de tant de temps, el 2023 es va trobar un liró gris en una de les caixes de seguiment. Casos com aquest ens fan comprendre la importància d'una adequada gestió dels boscos, la qual té un impacte directe en la fauna que els habita.

ESTACIONS PARCEL·LA - PROTOCOL AVANÇAT (20 caixes/estació)

Entre les 12 estacions repartides pels diferents espais naturals de Catalunya, s’han capturat 23 individus diferents en 7 estacions.

D’aquests 23 lirons capturats, un 52% son adults (dos o més anys d’edat), un 8% son yearlings (un any d’edat) i un 40% son joves (nascuts el 2023). La proporció entre sexes dels individus capturats es decanta cap als macles, amb un 68% de mascles vers un 32% de femelles.

Destacar que el 2023, seguint la mateixa línia que e 2022, s’ha vist un declivi de les captures a les zones mediterrànies. Un exemple clar és el PN del Montseny (barres grises), on els dos últims anys han suposat la campanya amb menys individus capturats des de l’inici del seguiment i el 2023 no s’hi ha trobat cap femella reproductora.

Les vostres cites puntuals també compten!

Dins el projecte seguim recollint cites puntuals gràcies al formulari web disponible des del 2020 al portal lirons.org. Al llarg del 2023 hem rebut 10 cites de rata cellarda i 26 de liró gris. Aquestes cites són essencials per a descobrir nous punts de distribució, refugi o hibernada d’aquestes espècies.

Més Dies dels Lirons que mai

Gràcies a la implicació de les diferents entitats i col·laboradors, durant el 2023 s’han realitzat 10 Dies dels Lirons (el doble que l’any passat!) amb l’objectiu de difondre el projecte i el seguiment del liró gris a Catalunya.

A més, els dies 23 i 24 de setembre es va realitzar la quarta edició del curs sobre lirons a l'estació biològica de Fontmartina, dins el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, on van participar un total de 7 persones que van poder gaudir de sessions de teoria i de pràctica en un cap de setmana ben intens!

Congressos i publicacions

Aquest 2023 Granollers va acollir del 9 al 13 de desembre del 2023 el XVI Congrés de la SECEM, amb el liró gris com a icona d’aquesta edició. Vam aprofitar per presentar-hi el treball sobre l'acústica del liró gris i el de l’ecologia tròfica d’aquesta espècie.

Finalment, adjuntem l’enllaç d’un article publicat el maig del 2023 sobre la influència del pes matern i els factors geogràfics en els trets de la descendència del liró gris en les poblacions estudiades dins el projecte, amb dades des de l’any 2004 fins al 2021.

Míguez, S., Torre, I., Arrizabalaga, A., & Freixas,L.(2023).Influences of Maternal Weight and Geographic Factors on Offspring Traits of the Edible Dormouse in the NE of the Iberian Peninsula.

Una vegada més, MOLTES GRÀCIES a tots i totes per fer-ho possible i molta sort per les campanya d’aquest 2024!!!

 


Crèdits de les fotografies i vídeos:

Portada, peu liró gris (Glis glis) -Edgar Madrenys

Liró gris dins caixa niu - Joan Pareja

Fotografia dies dels lirons – MonNaturaPirineu

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!