21.12.2020

La Controvèrsia Científica de l'Home d'Orce analitzada en un nou llibre de Miquel Carandell

Biblioteca

En Miquel Carandell Baruzzi, encarregat de la Biblioteca i l’Arxiu del Museu de Ciències Naturals de Granollers, és l’autor del llibre The Orce Man: Controversy, Media and Politics in Human Origins Research que acaba de ser publicat per la prestigiosa editorial de recerca acadèmica Brill. El llibre, resultat de la tesi doctoral llegida l’any 2015, ens presenta la història de la controvèrsia de l’Home d’Orce

Descobert l’any 1982 en el jaciment de Venta Micena a Orce, Granada, l’Home d’Orce és un petit fragment de crani que es va presentar públicament el maig de 1983 com una resta d’un avantpassat de l’ésser humà de vital importància. El fragment va ser considerat pels seus descobridors, Josep Gibert, Jordi Agustí i Salvador Moyà-Solà, investigadors de l’Institut Paleontològic de Sabadell, com l’homínid més antic d’Europa, “el Primer Europeu”. El descobriment va rebre una atenció mediàtica, política, i també científica, inusitada. Després d’un any, col·laboradors francesos dels investigadors catalans van començar a posar en dubte la validesa de la troballa. Aquests dubtes van passar a la premsa, on va esclatar una intensa controvèrsia que es va allargar durant gairebé trenta anys. 

En aquest llibre, Carandell utilitza les eines, metodologia i historiografia de la història i la sociologia de la ciència per presentar una narrativa cronològica de la controvèrsia d’Orce, en algunes ocasions seguint el desenvolupament de la història gairebé dia a dia. Aquesta detallada atenció no pretén descobrir si el fragment anomenat “Home d’Orce” era efectivament una resta humana o no, sinó mostrar sota quines circumstàncies, sovint socials, polítiques o, fins i tot, personals, certes afirmacions científiques són creïbles i acceptades tant pels experts com pel públic general, i d’altres no ho són. Situant la història de la controvèrsia en el seu context històric, polític, social i científic, aquest llibre mostra com la línia que separa l’èxit científic del fracàs és molt més estreta del que podria semblar i està íntimament vinculada a la seva atenció política i percepció pública. 

 

Editorial Brill: The Orce Man, Controversy, Media and Politics in Human Origins Research

E-book: The Orce Man, Controversy, Media and Politics in Human Origins Research

Article: L’obsessió d’un país en construcció democràtica: “És el nostre avantpassat l’Home d’Orce?” - UAB divulga

 

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!