02.04.2024

Resum de la temporada 2023 del projecte SEMICE

Petits mamífers

Des de l’inici del projecte, l’any 2008, s’han creat un total de 178 estacions. D’aquestes, el 2023 se’n van mostrejar 112! 14 més que el 2022 i 10 més que el 2021, que fins ara posseïa el rècord. Aquesta fita ha estat possible gràcies a la participació de desenes de persones.

A Catalunya es van recollir dades en 88 estacions, 18 més que el 2022! També se’n van estrenar 9 de noves, entre elles els Prats de la Cortada (Catllaràs), Mornau (Aiguamolls de l’Empordà), Aiguabarreig de la Gavarresa (Pla de Bages), Estret del Forn (Capçalera del Freser) o la Bassa del Mas de la Torre (Gironès). 

L’any 2023 també es van crear les dues primeres estacions SEMICE a Eivissa, gràcies a les quals s’han obtingut els primers registres pel projecte de la musaranya grillera (Crocidura pachyura, imatge a sota). També es van dissenyar tres noves estacions a les Canàries i una a Navarra. En conjunt, va ser el tercer any amb més estacions inaugurades des de l’inici del projecte!

No obstant això, ha estat un any molt dolent a nivell de resultats. En total, durant el 2023 es van obtenir 1.582 captures de petits mamífers, corresponents a 1.072 individus diferents (583 a la primavera i 489 a la tardor), 200 menys que el 2022. Es tracta dels pitjors resultats de la història del SEMICE, i són especialment fluixos a la franja mediterrània.

A Catalunya, de mitjana, es van capturar 4,2 individus per estació i campanya: 1,5 individus menys que el 2022. No obstant això, van aparèixer 14 espècies, un nombre relativament elevat en comparació amb l’any passat (11). Tal i com era d’esperar, el ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus) va ser l’espècie més capturada, seguit per la musaranya comuna (Crocidura russula) i el talpó roig (Clethrionomys glareolus). D'altra banda, de les quatre espècies més capturades, tres estan en regressió: ratolí de camp (Mus spretus), ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus) i musaranya comuna (Crocidura russula).

El 2023 cal destacar les primeres captures de dues espècies dins el marc del projecte: la musaranya grillera (Crocidura pachyura) a Eivissa gràcies a les noves parcel·les, i la musaranya nana (Suncus etruscus, imatge a sota) capturada a la parcel·la de l’Aiguabarreig de la Gavarresa durant la campanya de tardor. Podeu consultar la notícia sencera!

Si ens fixem en els resultats del 2023 a altres regions amb una implantació consolidada del projecte, com ara Menorca, Eivissa, Lanzarote o la comunitat de Madrid, observem que els ratolins dominen la comunitat de petits mamífers, però també hi trobem espècies diferents de musaranya que estan força ben representades: la musaranya canària (Crocidura canariensis), la musaranya de Güldenstädt (Crocidura gueldenstaedtii) i la musaranya grillera (Crocidura pachyura).

Amb la intenció d’apropar el coneixement sobre els petits mamífers i la metodologia del projecte a la societat, es van organitzar 19 activitats (7 més que el 2022): 16 Dies o Nits dels ratolins (jornades de revisió d’estacions SEMICE obertes al públic) i tres Bioblitz. D’aquestes, 17 han estat a Catalunya i s’han repartit per les quatre províncies: Barcelona (8), Lleida (6), Girona(2), Tarragona (1). Totes aquestes activitats van ser organitzades conjuntament amb entitats naturalistes i voluntaris del projecte, sumant un total de 280 assistents.

L’any va estar marcat per dues dates especialment rellevants: la trobada de voluntaris SEMICE i el congrés biennal de la SECEM (Sociedad Española para la Conservación y Estudio de los Mamíferos).

Després de sis anys des de l’última edició, la Casa Nova de l’Obac del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt va ser l’indret escollit per celebrar la IV trobada de voluntaris SEMICE al maig. Una gran oportunitat per repassar l’estat actual del projecte, alguns resultats i les novetats de la web. També va servir per presentar la fitxa de descripció d’hàbitat i el nou programa de seguiment de petits mamífers semiaquàtics. Més informació.

A principis de desembre, Granollers va acollir el XVI congrés de la SECEM. Vam presentar-hi un resum dels resultats d’aquests 15 anys de projecte, així com també alguns treballs concrets sobre el nou mòdul d’anàlisi d’egagròpiles, la coloració del talpó roig, l’efecte de la disponibilitat de llavors en l’abundància de petits mamífers o l’estat de les poblacions de ratolí de bosc segons l’estructura de l’hàbitat. Més informació.

Tot seguit trobareu alguns treballs publicats amb dades recollides pel projecte SEMICE i altres treballs relacionats amb els petits mamífers desenvolupats dins el Grup de Recerca BiBio durant el 2023 (clicant a sobre hi podreu accedir):

Una vegada més, MOLTES GRÀCIES a tots i totes per fer-ho possible i molta sort per les campanya d’aquest 2024!!!

Crèdits de les fotografies

Portada: musaranya cuaquadrada (Sorex araneus) - Lídia Freixas

Musaranya grillera (Crocidura pachyura) - Balma Albalat i Jordi Serapio

Musaranya nana (Suncus etruscus) - Equip SEMICE Bages

Jornades divulgatives - Oriol Palau

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!