15.08.2020 Notícies BiBIO - Ratpenats

L’equip d’investigació de ratpenats del Museu de Granollers rep un ajut del Ministeri de Ciència per millorar els estudis de control de plagues agrícoles.

Quiròpters

El projecte “Servicios ecosistémicos de los murciélagos y su papel como supresores de plagas agrícolas” en el que participa el Museu de Ciències Naturals de Granollers conjuntament amb la Universitat del País Basc i l’Estació Biològica de Doñana, ha estat seleccionat per l’Agència Estatal d’Investigació en les convocatòries d’ajuts del Pla Estatal d’Investigació Científica. 

L’equip d’investigació de quiròpters o ratpenats del Museu de Ciències Naturals de Granollers, integrat per Carles Flaquer, Xavier Puig-Montserrat, Maria Mas, i Adrià López-Baucells ha aconseguit el suport del “Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades” per investigar mesures aplicades a treure profit de la capacitat  dels ratpenats per depredar insectes, com a controladors de plagues agrícoles.

El període en el qual l’equip de Granollers ha de dur a terme la tasca és de 4 anys: el 2020 és de planificació i els anys 2021-2023 són execució de tasques de camp i anàlisis. El projecte ha rebut un total de 160.000€ que han de servir per assolir diversos objectius dels tres equips de recerca. La tasca principal de l’equip del Museu serà avaluar i quantificar els potencials efectes controladors dels ratpenats sobre els insectes plaga dels arrossars. 

S’investigarà si els crits ultrasònics de ratpenat provoquen un efecte dissuasiu en la reproducció de plagues com la del barrinador de l’arròs (Chilo supressalis) i es quantificaran els danys a l’arròs que ens eviten les poblacions de ratpenats. S’ha optat per desenvolupar el projecte al Parc Natural del Delta de l’Ebre, espai natural referent a Europa en aquesta línia d’investigació.

Amb aquest ja són tres els cops consecutius (2013-2023) que l’equip de l’Àrea d’Investigació de Quiròpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers ha optat als ajuts del Ministerio i el projecte ha estat seleccionat. Fruit d’aquesta continuïtat el Museu ha publicat diversos estudis en revistes científiques de prestigi. A més, gràcies al desenvolupament d’aquesta línia de recerca, l’equip de recerca del Museu de Granollers és l’únic grup investigador d’Espanya que participa a la xarxa d’estudi de ratpenats CLIMBATS, dels Ajuts European Cooperation in Science  & Technology COST ACTION.

Per altra banda aquesta recerca ha estat acompanyada de la col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i Diputació de Barcelona per desenvolupar el projecte https://www.ratpenats.org/ amb el que es gestiona un portal participatiu de ciència ciutadana per la conservació de quiròpters.

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!