El Museu de Ciències Naturals de Granollers ha aconseguit crear una espiral d’aglutinació de talent gràcies a la motivació, el treball i l’esforç diari. Els resultats d’haver creat aquest equip s’han reflectit en publicacions científiques, premis, convenis, col·laboracions i documentals internacionals que han ajudat a posicionar Granollers i Catalunya a primer nivell d’estudis d’ecologia i conservació de la natura.
A banda de la feina que duu a terme a Catalunya i a l’Estat, el Museu ha aconseguit destacar en l’àmbit internacional per les tasques que es detallen a continuació, una mostra de la capacitat de l’equip per captar suports, i del potencial per donar a conèixer Granollers i Catalunya en la temàtica de la conservació de la natura.
Premis internacionals
Southwood Prize 2020 de la British Ecological Society atorgat a Cecilia Montauban pel seu treball de Màster dirigit des del Museu pel Dr. Adrià López-Baucells.
PhD Merit Award 2019 (CE3C-Universidade de Lisboa). Premi al Dr. Adrià López- Baucells al millor doctorat del 2019 al Center for Ecology, evolution and environmental changes.
Premi Marsh Lepidoptera Award 2018 atorgat per l’associació Butterfly Conservation (l'organització més important del món en la conservació i protecció de les papallones) al Dr. Constantí Stefanescu en reconeixement al lideratge del seguiment del Catalan Butterfly Monitoring Scheme.
Premi a la millor presentació de projecte (2011) al Dr. Xavier Puig-Montserrat i al Dr. Carles Flaquer per la presentació Bats and pests control in rice paddies of Southern Europe. XVth European Bat Research Symposium. Vilnius, Lituania.
Projectes internacionals rellevants
Els doctors Carles Flaquer, Xavier Puig-Montserrat i Adrià López-Baucells lideren els grup de treball per a l’avaluació econòmica dels serveis ecosistèmics dels ratpenats a Europa i l’establiment d’una xarxa europea de seguiment de ratpenats en el marc del Projecte COST- Action: Bats and Climate Change de la Comunitat Europea (2019-2022) https://climbats.eu/
El Dr. Constantí Stefanescu forma part del Consell d’experts Directorate General Environment de la Comunitat Europea (2020). Grup format per 15 experts encarregat del disseny d'un Indicador Europeu dels Pol·linitzadors.
El Dr. Constantí Stefanescu participa al Projecte 'Biological risk assessment with R: impact of Bt maize on non-target Lepidoptera' (Octubre 2018 – Octubre 2020), sobre el risc de la utilització d'organismes genèticament modificats en la biodiversitat. Projecte finançat per la European Food Safety Agency (EU).
El Dr. Adrià López-Baucells lidera el projecte “Bats and rice: Improving food security and rural welfare in Madagascar” de National Geographic 2019.
El Dr. Adrià López-Baucells i Joan de la Malla lideren el projecte fotogràfic 2018, becat per Montphoto “Los murciélagos que disminuyen la deforestación en Madagascar”.
Els doctors Carles Flaquer i Xavier Puig-Montserrat van organitzar a Granollers el International Symposium on the Importance of Bats as Bioindicators, Desembre 2012. http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/summary?doi=10.1.1.706.2926
El Dr. Adrià López-Baucells lidera els projectes “Assessment of the potential of bat Lures for mist-netting in the Neotropics”, “Bats as ecological indicators of global change in desert ecosystems” i “Health hazards or assets for food security in Ranomafana National Park”. Projectes en coordinació amb Universitats estrangeres a Kenya i Madagascar.
Publicacions científiques internacionals
L’equip del museu, amb 10 membres, compta amb una puntuació molt alta en plataformes internacionals de publicacions científiques com ResearchGate (233 publicacions científiques i un índex de puntuació de 230 punts).
Cal destacar articles científics dels doctors Fèlix Amat, Constantí Stefanescu i Adrià López-Baucells a la revista Nature communications (un dels quals ha entrat dins dels top-50 més llegits d’aquest any).
El Dr. Carles Flaquer participa com a co-autor a una publicació acceptada el 2020 a la prestigiosa revista Science Letters Journal.
L’equip ha publicat articles en algunes de les revistes d'ecologia més prestigioses del món: Biological Journal of Linnean Society, Biology Letters, Ecography, Ecology, Ecology Letters, Global Ecology and Biogeography, Journal of Animal Ecology, Journal of Applied Ecology, Oikos i Trends in Ecology and Evolution.
El Dr. Miquel Carandell Baruzzi ha publicat el llibre The Orce Man un interessant document sobre la Recerca als anys 80. Publicat per Brill Ed.
També destaca la presència del Dr. Ignasi Torre en l’equip editorial de les reconegudes revistes PLOs One i Diversity i del Dr. Constantí Stefanescu en l’equip revisor de Proceedings of the National Academy of Sciences, American Naturalist i Molecular Ecology
Secret migrations 2018 i 2019. Sèrie documental produïda per ARTE, dins el programa Europe Creative de l'Union Européenne,amb la presència dels projectes de seguiment de ratpenats i papallones.
The great butterfly adventure 2016, presentat per la periodista Martha Kearney i estrenat per la BBC, sobre la papallona migradora dels cards.
Conquest of the skies 2015, sèrie documental escrita i presentada per David Attenborough, i estrenada per la BBC en la qual es presenta els resultats del seguiment de la papallona migradora dels cards.
El Museu ha publicat articles fotogràfics i divulgatius en revistes com:
BBC Wildlife
National Geographic
SwaraMagazine
Mongabay
Biosphere Magazine
Premis fotogràfics a British Ecological Society i al Festival International da Imagem da Natureza
El Museu dirigeix tesis Doctorals i Màsters d’abast internacional com:
Des del Museu s’està dirigint un gran nombre de Màsters realitzats a l’Amazones, Xina, Europa, etc. I també tesis doctorals que es desenvolupen a Madagascar, l'Amazones i Catalunya.
Part de l'equip d'investigadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers,