13.12.2020 Notícies del Museu

Una dècada de reconeixement internacional a l’equip d’investigació del Museu de Ciències Naturals de Granollers

General

El Museu de Ciències Naturals de Granollers ha aconseguit crear una espiral d’aglutinació de talent gràcies a la motivació, el treball i l’esforç diari. Els resultats d’haver creat aquest equip s’han reflectit en publicacions científiques, premis, convenis, col·laboracions i documentals internacionals que han ajudat a posicionar Granollers i Catalunya a primer nivell d’estudis d’ecologia i conservació de la natura. 

En la darrera dècada, sobretot amb el suport del PN de la Serra de Collserola, la Diputació de Barcelona i la Generalitat, el Museu de Ciències Naturals de Granollers s’ha convertit en referent internacional en les seves quatre àrees d’expertesa: papallones, ratpenats, petits mamífers i amfibis i rèptils. Liderat pel biòleg i naturalista Antoni Arrizabalaga, l’equip d’investigadors consolidat el formen: Constantí Stefanescu, Ignasi Torre, Fèlix Amat, Carles Flaquer, Xavier Puig-Montserrat, Lídia Freixas, Adrià López-Baucells, Miquel Carandell, Maria Mas, Andreu Ubach, Alba Coronado i Carme Tuneu. 

A banda de la feina que duu a terme a Catalunya i a l’Estat, el Museu ha aconseguit destacar en l’àmbit internacional per les tasques que es detallen a continuació, una mostra de la capacitat de l’equip per captar suports, i del potencial per donar a conèixer Granollers i Catalunya en la temàtica de la conservació de la natura.

Premis internacionals

  • Southwood Prize 2020 de la British Ecological Society atorgat a Cecilia Montauban pel seu treball de Màster dirigit des del Museu pel Dr. Adrià López-Baucells.
  • PhD Merit Award 2019 (CE3C-Universidade de Lisboa). Premi al Dr. Adrià López- Baucells al millor doctorat del 2019 al Center for Ecology, evolution and environmental changes.
  • Premi Marsh Lepidoptera Award 2018 atorgat per l’associació Butterfly Conservation (l'organització més important del món en la conservació i protecció de les papallones) al Dr. Constantí Stefanescu en reconeixement al lideratge del seguiment del Catalan Butterfly Monitoring Scheme.
  • Premi a la millor presentació de projecte (2011) al Dr. Xavier Puig-Montserrat i al Dr. Carles Flaquer per la presentació Bats and pests control in rice paddies of Southern Europe. XVth European Bat Research Symposium. Vilnius, Lituania.

Projectes internacionals rellevants

  • Els doctors Carles Flaquer, Xavier Puig-Montserrat i Adrià López-Baucells lideren els grup de treball per a l’avaluació econòmica dels serveis ecosistèmics dels ratpenats a Europa i l’establiment d’una xarxa europea de seguiment de ratpenats en el marc del Projecte COST- Action: Bats and Climate Change de la Comunitat Europea (2019-2022) https://climbats.eu/
  • El Dr. Constantí Stefanescu forma part del Consell d’experts Directorate General Environment de la Comunitat Europea (2020). Grup format per 15 experts encarregat del disseny d'un Indicador Europeu dels Pol·linitzadors.
  • El Dr. Constantí Stefanescu participa al Projecte 'Biological risk assessment with R: impact of Bt maize on non-target Lepidoptera' (Octubre 2018 – Octubre 2020), sobre el risc de la utilització d'organismes genèticament modificats en la biodiversitat. Projecte finançat per la European Food Safety Agency (EU). 
  • El Dr. Adrià López-Baucells lidera el projecte “Bats and rice: Improving food security and rural welfare in Madagascar” de National Geographic 2019.
  • El Dr. Adrià López-Baucells i Joan de la Malla lideren el projecte fotogràfic 2018, becat per Montphoto “Los murciélagos que disminuyen la deforestación en Madagascar”.
  • Els doctors Carles Flaquer i Xavier Puig-Montserrat van organitzar a Granollers el International Symposium on the Importance of Bats as Bioindicators, Desembre 2012. http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/summary?doi=10.1.1.706.2926
  • El Dr. Adrià López-Baucells lidera els projectes “Assessment of the potential of bat Lures for mist-netting in the Neotropics”, “Bats as ecological indicators of global change in desert ecosystems” i “Health hazards or assets for food security in Ranomafana National Park”. Projectes en coordinació amb Universitats estrangeres a Kenya i Madagascar.

Publicacions científiques internacionals

  • L’equip del museu, amb 10 membres, compta amb una puntuació molt alta en plataformes internacionals de publicacions científiques com ResearchGate (233 publicacions científiques i un índex de puntuació de 230 punts).
  • Cal destacar articles científics dels doctors Fèlix Amat, Constantí Stefanescu i Adrià López-Baucells a la revista Nature communications (un dels quals ha entrat dins dels top-50 més llegits d’aquest any).
  • El Dr. Carles Flaquer participa com a co-autor a una publicació acceptada el 2020 a la prestigiosa revista Science Letters Journal.
  • L’equip ha publicat articles en algunes de les revistes d'ecologia més prestigioses del món: Biological Journal of Linnean Society, Biology Letters, Ecography, Ecology, Ecology Letters, Global Ecology and Biogeography, Journal of Animal Ecology, Journal of Applied Ecology, Oikos i Trends in Ecology and Evolution.
  • El Dr. Miquel Carandell Baruzzi ha publicat el llibre The Orce Man un interessant document sobre la Recerca als anys 80. Publicat per Brill Ed.
  • També destaca la presència del Dr. Ignasi Torre en l’equip editorial de les reconegudes revistes PLOs One i Diversity i del Dr. Constantí Stefanescu en l’equip revisor de Proceedings of the National Academy of Sciences, American Naturalist i Molecular Ecology

Documentals i sèries internacionals 

  • Humans and Bats 2020. Documental produït pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i l’Associació Galanthus i distribuït per Wild Stories per tot el món. https://wildstoriesdistribution.com/portfolio/people-and-bats 
  • Secret migrations 2018 i 2019. Sèrie documental produïda per ARTE, dins el programa Europe Creative de l'Union Européenne,amb la presència dels projectes de seguiment de ratpenats i papallones.
  • The great butterfly adventure 2016, presentat per la periodista Martha Kearney i estrenat per la BBC, sobre la papallona migradora dels cards.
  • Conquest of the skies 2015, sèrie documental escrita i presentada per David Attenborough, i estrenada per la BBC en la qual es presenta els resultats del seguiment de la papallona migradora dels cards.

El Museu ha publicat articles fotogràfics i divulgatius en revistes com:

  • BBC Wildlife
  • National Geographic
  • SwaraMagazine
  • Mongabay
  • Biosphere Magazine
  • Premis fotogràfics a British Ecological Society i al Festival International da Imagem da Natureza

El Museu dirigeix tesis Doctorals i Màsters d’abast internacional com:

Des del Museu s’està dirigint un gran nombre de Màsters realitzats a l’Amazones, Xina, Europa, etc. I també tesis doctorals que es desenvolupen a Madagascar, l'Amazones i Catalunya.

 

Part de l'equip d'investigadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers, 

 al jardí del Museu, febrer 2020.

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!