14.01.2020 Biblioteca

Personatges del Museu (IV): Salvador Maluquer i Maluquer

Biblioteca

Salvador Maluquer i Maluquer. 

El passat 17 de desembre va visitar el Museu de Ciències Naturals de Granollers l’ornitòleg Salvador Maluquer i Maluquer, amb qui vàrem aprofitar per fer una llarga entrevista sobre la seva carrera i la seva relació amb les ciències naturals a Catalunya.

Nascut l’any 1926, Salvador Maluquer i Maluquer pertany a una de les nissagues de naturalistes, gairebé sempre amateurs, més rellevants de Catalunya: els Maluquer, que ja vàrem mencionar a l’entrada sobre la revista Physis. El seu avi, el jurista i polític Joan Maluquer i Viladot, sobre qui tenim una biografia a la Biblioteca, va ser l’iniciador de l’afició per les ciències naturals de la família, que van continuar els seus fills Salvador, Josep i Joaquim, fundadors i membres de la Institució Catalana d’Història Natural. 

Fill de l’herpetòleg Joaquim Maluquer, el nostre protagonista no va ser un científic professional però sí un intens aficionat a les ciències naturals en general i a l’ornitologia en particular. Encara que no professional, Salvador Maluquer va ser clau en el sorgiment i consolidació de l’ornitologia, aficionada i científica, a Catalunya. En companyia del seu germà Josep, el seu cosí Joaquim i d’un altre personatge lligat al Museu de Ciències Naturals de Granollers, Frederic Travé, Maluquer va participar en la fundació de la pota catalana de la Sociedad Española de Ornitología. En aquesta societat, Maluquer i els seus companys organitzaven xerrades, sortides de camp i publicacions, com la revista Ardeola, que encara funciona, i que en els seus inicis Maluquer recorda repartir entre els socis personalment amb el seu cotxe. Com ja hem explicat en una altra entrada, Maluquer també va participar en la primera publicació en castellà, i amb els noms en català, de la Peterson, la guia ornitològica per excel·lència.

Salvador Maluquer al mig, amb Joaquim a la dreta i Travé a l'esquerra. 

Igualment, Salvador Maluquer i Maluquer va tenir una estreta amistat amb el fundador del Museu de Ciències Naturals de Granollers i director del Zoo de Barcelona durant gairebé trenta anys Antoni Jonch i Cuspinera. Membre de la fugaç associació “Amigos del Zoo”, Maluquer va col·laborar en diverses ocasions amb Jonch, en iniciatives al Zoo, però també relació a la conservació del medi natural i l’educació ambiental, temàtiques que ocupaven el temps de tots dos. 

Més enllà de la figura de Jonch, el lligam del Museu de Ciències Naturals de Granollers i Salvador Maluquer i Maluquer es va estrènyer quan, a partir de l’any 2014, aquest va decidir cedir bona part de la seva col·lecció de llibres i documentació variada dedicada a les ciències naturals al Museu. Aquesta col·lecció consta de més de 650 llibres i revistes, especialment dedicats a l’ornitologia, però també a altres aspectes de la història natural com els espais protegits, la geologia, la botànica i la jardineria o la història de les ciències naturals.

A més de documentació original (que inclou correspondència amb altres ornitòlegs), tot mena de revistes (com la ja mencionada Physis), la donació de Salvador Maluquer inclou també exemplars especials: la guia Peterson signada pel mateix Peterson, multitud de llibres de principis de segle XX (alguns dels quals van pertànyer als seus tiets, pares i d’altres familiars, com Anna Maria Maluquer Wahl), una fotografia signada per Félix Rodríguez de la Fuente… Agraïm doncs a Salvador Maluquer i Maluquer la seva visita del passat mes de desembre i també la seva donació bibliogràfica al Museu que ha enriquit enormement les col·leccions de la Biblioteca i l’Arxiu. 

Article de Salvador Maluquer i Maluquer a Ardeola dedicat per ell mateix a Travé. 

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!