06.10.2016 Notícies BiBIO - Papallones

Article sobre les tendències de les papallones catalanes 1994-2014

Lepidòpters

Recentment ha sortit publicat a la revista Biological Conservation un article en què es fa un balanç de les tendències poblacionals de gairebé 70 espècies de papallones, a partir de l'anàlisi de totes les dades del CBMS disponibles fins a 2014. 

A diferència dels càlculs fets anteriorment, en aquesta ocasió s'ha utilitzat un mètode d'anàlisi més complex que el que l'habitual (TRIM), que té en compte la detecció imperfecta de les espècies. L'article l'encapçala Yolanda Melero, que ha estat qui ha desenvolupat el mètode.

Els resultats certament no són gens optimistes, ja que indiquen una regressió del 71% de les espècies analitzades, una davallada més greu del que s'havia estimat fins ara. Tots els que fa anys que feu comptatges del CBMS sou conscients de què el número de papallones ha minvat ostensiblement les darreres temporades. Amb aquesta anàlisi posem números concrets a aquesta davallada i analitzem quins són els trets que s'associen amb els declivis. Espècies com el damer de la blenera (Melitaea trivia) han patit disminucions de gairebé un 80% en un període de 10 anys, la qual cosa ja dóna una idea de la magnitud del fenomen.

Concretament, hem confirmat que les papallones especialistes d'hàbitats són les que ho estan passant pitjor però també, de forma força sorprenent, que les que tenen vàries generacions han davallat amb més força que les univoltines. Al treball es discuteixen les possibles causes d'aquests resultats.

La referència completa del treball és:

Melero, Y., Stefanescu. C., Pino, J., 2016. General declines in Mediterranean butterflies over the last two decades are modulated by species traits. Biological Conservation, 201: 336-342. 

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!