Adrià López Baucells

Coordinador Científic del seguiment de Quiròpters

Doctor en Ciències Biològiques per la Universitat de Lisboa (2018). Durant el seu doctorat va estudiar els efectes de la fragmentació de la selva amazònica en quiròpters tropicals mitjançant detectors autònoms d’ultrasons. Darrerament s’ha centrat en l’exploració del ‘paisatge sonor’ (el paisatge acústic que existeix a la natura) per promoure un ús sostenible del sòl. No obstant això, la seva principal àrea d'interès ha estat sempre l'ecologia i la conservació de ratpenats arreu del món, especialment pel que fa a les espècies i hàbitats més amenaçats.

La seva etapa com a investigador s’inicià al Museu de Ciències Naturals de Granollers el 2005, especialitzant-se ràpidament en l’ecologia aplicada i específicament en la investigació de quiròpters. Des d’aleshores, ha col·laborat en projectes nacionals i internacionals de conservació de ratpenats. Actualment és el coordinador científic del grup de recerca de ratpenats al Museu de Ciències Naturals de Granollers, amb especial èmfasi en el desenvolupament i ús de tecnologia per la conservació, la connectivitat de l’hàbitat i la bioacústica. També coordina el Programa de Seguiment de Ratpenats a través d’ un projecte de ciència ciutadana (www.ratpenats.org) , sent aquest el nucli, origen i finalitat de la seva nova investigació.

Com a investigador de ratpenats, sempre ha intentat trobar solucions clares i aplicades a les amenaces actuals que els quiròpters s’enfronten a tot el món. Després de cinc anys d'investigació de ratpenats a Europa, el 2010 va concloure el seu BSc amb un projecte final sobre ratpenats a Colòmbia, el seu primer contacte amb espècies neotropicals. Després, a través de la Universitat de Sydney (Austràlia) va dur a terme la seva tesi de màster estudiant el comportament competitiu entre les guineus voladores. I més recentment, també s’ha unit a força expedicions relacionades amb ratpenats al nord d’Àfrica, Kenya, Guaiana Francesa i Madagascar, on s’ha convertit en National Geographic Explorer.

Com a NatGeo Explorer està treballant per establir un nou projecte amb seu a Madagascar, un dels països més pobres del món, totalment dependent de l’agricultura d’arròs de subsistència, amb grans problemes de pèrdua de collita i amb poblacions de ratpenats endèmics molt amenaçats a causa de la vasta deforestació que pateix el país. Arrel del seu rol, ben conegut, com a controladors de plagues, l’Adrià López-Baucells i el seu equip treballaran per avaluar l’eficàcia dels ratpenats com a supressors de plagues a les zones rurals mitjançant caixes de ratpenats i experiments de camp, tot promovent la conservació dels ratpenats entre els agricultors locals.

Ha participat en diversos projectes nacionals i internacionals, a través dels quals ha pogut establir una xarxa sòlida i àmplia de treball amb investigadors especialistes en quiròpters i conservacionistes.

Darreres publicacions

  • Tuneu-Corral, Puig-Montserrat, X., Flaquer, C., Mas, M., Budinski, I., López-Baucells, A. , 2020. Ecological indices in long-term acoustic bat surveys for assessing and monitoring bats' responses to climatic and land-cover changes. . Ecological Indicators 110.
  • F.Z. Farneda, C.E. Grelle, R. Rocha, Adrià López-Baucells, D.F. Ferreira, C.F.J. Meyer, 2020. Predicting biodiversity loss in island and countryside ecosystems through the lens of taxonomic and functional biogeography. Ecography DOI: 10.1111/ecog.04507.
  • Budinski, I. López-Baucells, A., 2020. Whiskered bats.. In: Russo, D. handbook of the Mammals of Europe.
  • Yoh, N., Syme, P., Rocha, R., Meyer, C.F.J., López-Baucells, A., 2020. Echolocation of Central Amazonian 'whispering' phyllostomid bats: call design and interspecific variation.. Mammal Research..
  • Silva, I., Rocha, R., López-Baucells, A., Farneda, F.Z., Meyer, C.F.J., 2020. Effects of Forest Fragmentation on the Vertical Stratification of Neotropical Bats.. Diversity Journal.

El nostre equip

AGENDA

Obert de dimarts a dissabte de 16 a 19 h i diumenges d'11 a 14 h.

Dilluns tancat al públic. Consulteu els festius tancats.

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!