Miquel Carandell

Responsable de la biblioteca i arxiu

Llicenciat en Biologia per la Universitat de Girona i doctor en Història de la Ciència per la Universitat Autònoma de Barcelona (2015). El seu doctorat tracta sobre la controvèrsia científica sorgida al voltant de l’Home d’Orce. En relació amb aquest tema, ha publicat un llibre, ha fet xerrades, publicat articles, ha catalogat l'arxiu personal de Josep Gibert i Clols i realitzat una estada de recerca a la Universitat de Cambridge.

Paral·lelament, ha tractat la història de la ciència a la ciutat de Barcelona, amb la publicació del llibre Barcelona, ciència i coneixement, amb Albertí Editor i la creació d’Històries de Ciència , des d’on s’ofereixen rutes científiques i culturals per Barcelona, i d’altres indrets de Catalunya, dirigides tant al públic en general com a instituts i associacions.

Darrerament ha fet recerca sobre la història recent del Zoològic de Barcelona amb la catalogació de l'arxiu personal d'Antoni Jonch i Cuspinera, director del Zoo durant més de trenta anys i primer director del Museu de Ciències Naturals de Granollers, i ha publicat el seu segon llibre De les gàbies als espais oberts, història i futur del Zoo de Barcelona amb l'Editorial Alpina.

A principis de 2021 la prestigiosa editorial acadèmica Brill ha publicat, dins la seva col·lecció Cultural Dynamics of Science, el seu tercer llibre i el primer de caire acadèmic The Orce Man. Controversy, Media and Polítics in Human Origins Research, resultat de la seva tesi doctoral.

Ha treballat a UAB Divulga, Premi Nacional de Recerca en Comunicació Científica 2018, i ha guanyat la Historical Archives Felloship de la Wenner-Gren Foundation 2015, la Beca de l’Hospitalet de Llobregat per la recerca en Patrimoni Cultural 2016, el Premi Uriach d'Història de la Medicina 2017, la Beca Montserrat Roig 2018 i el Premi Joan Camps 2020, atorgat per l'Associació Cutural de Granollers.

Actualment, a més de responsable de la Biblioteca i l’Arxiu del Museu de Ciències Naturals de Granollers, treballa com a professor associat a l’Institut d’Història de la Ciència i participa en dos projectes finançats pel Ministerio de Ciencia e Innovación, un sobre la historia de la ciencia en la Transició, en el que tracta la història del Zoo de Barcelona en aquest período (MUSAUPOL)

El nostre equip

AGENDA

Obert de dimarts a dissabte de 16 a 19 h i diumenges d'11 a 14 h.

Dilluns tancat al públic. Consulteu els festius tancats.

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!