Constantí Stefanescu

Coordinador del grup BiBIO i Coordinador Científic del CBMS

Va iniciar la seva carrera investigadora en oceanografia, com a estudiant de doctorat a l'ICM-CSIC. Des de 1994, és el coordinador científic del Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS) i actualment coordina el grup de recerca BiBIO del MCNG. També és investigador associat del CREAF (ORCID: 0000-0001-8952-7869; SCOPUS: 7003371790).

La seva activitat investigadora se centra en l'anàlisi de la base de dades del CBMS per aprofundir en diversos aspectes de l'ecologia de les papallones. Ha publicat més de 100 articles en revistes internacionals al SCI, entre d'altres a Nature, Nature Climate Change, Nature communications i Proceedings of the National Academy of Sciences USA. És coautor del monogràfic de papallones diürnes de la sèrie Fauna Ibérica, publicada pel CSIC i de la guia de les papallones diürnes de Catalunya, publicada per Lynx. Ha realizat importants contribuciones sobre l'impacte del canvi climàtic i els canvis del paisatge en les comunitats de papallones i de la seva conservació. També investiga l'impacte del parasitisme en la dinàmica poblacional de les papallones i és autor de la primera revisió del tema al llibre Ecology of butterflies in Europe.

Lidera la recerca sobre la migració de la migradora dels cards, amb nombroses contribucions que han suposat un avanç destacable en aquest camp. Recentment ha treballat en xarxes mutualistes de pol·linitzadors i plantes amb flor i en l'impacte dels conreus transgènics en els lepidòpters no diana. Col·labora regularment amb grups de recerca internacionals del UK Centre for Ecology and Hydrology, Universitat de Helsinki, Universitat de Stockholm, entre d'altres. Actualment dirigeix tres tesis doctorals.

El 2018 va rebre el premi Marsh Lepidoptera Award per la seva contribució en la conservació i investigació dels lepidòpters a Europa. El 2020 va formar part de l'equip que va redactar, per a la Comissió Europea, una proposta pel seguiment de pol·linitzadors a Europa (EuPMS).

Darreres publicacions

  • Stefanescu, C., Jubany, J. & Freixes, L., 2020. Notes sobre el comportament i els enemics naturals de la nimfa dorment, Nymphalis polychloros (Linnaeus, 1758), a Catalunya (Lepidoptera: Nymphalidae). Butlletí de la Societat Catalana de Lepidopterologia, 110: 31-43.
  • Melero, Y., Stefanescu, C., Palmer, S.C.F., Travis, J.M.J. & Pino, J., 2020. The role of the urban landscape on species with contrasting dispersal ability: Insights from greening plans for Barcelona. Landscape and Urban Planning, 195.
  • Lee, M. S., Comas, J., Stefanescu ,C. & Albajes, R., 2020. The Catalan Butterfly Monitoring Scheme has the capacity to detect effects of modifying agricultural practices. Ecosphere, 11:e03004.
  • Woronik, A., Tunström, K., Perry, M.V., Neethiraj, R., Stefanescu, C., Celorio-Mancera, M., Brattström, O., Hill, J., Lehmann, P., Käkelä, R. & Wheat, C.W., 2019. A transposable element insertion is associated with an alternative life history strategy. Nature communications, 10: 5757.
  • Ubach, A., Páramo, F., Gutiérrez, C. & Stefanescu, C. , 2019. Vegetation encroachment drives changes in the composition of butterfly assemblages and species loss in Mediterranean ecosystems. Insect Conservation and Diversity.

El nostre equip

AGENDA

Obert de dimarts a dissabte de 16 a 19 h i diumenges d'11 a 14 h.

Dilluns tancat al públic. Consulteu els festius tancats.

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!