David López-Bosch

Doctorand becat per al seguiment de ratpenats amb ciència ciutadana

Llicenciat en Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona amb el màster en Ecologia Terrestre i Gestió de la Biodiversitat, actualment duu a terme el seu doctorat al Museu de Ciències Naturals de Granollers, en el que s’utilitza una extensa base de dades obtinguda a través de la ciència ciutadana amb el Programa de Seguiment de Ratpenats per a extreure indicadors de l’estat de salut dels ecosistemes i de l’estat de conservació de les diferents espècies de ratpenats de Catalunya.

Amb aquest projecte de doctorat, no només es pretén donar unes directrius generals sobre com promoure i potenciar un programa de ciència ciutadana mitjançant diferents eines (xarxes socials, campanyes de difusió, etc..) sinó també mostrar fins a quin punt, dades científiques proporcionades per la ciutadania poden servir per a desenvolupar programes de seguiment de fauna robustos, extensos i perdurables al llarg del temps.

Des que va acabar la carrera de biologia, el David va estar en contacte amb el món de l’ecologisme i l’activisme, participant en diferents campanyes d’acció ambiental, així com d’estudi del medi ambient. Principalment va desenvolupar la majoria d’aquests projectes a l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura a Catalunya (ADENC), on va participar en campanyes de defensa del territori amb el projecte de custòdia del Parc Grípia-Ribatallada i posteriorment de la Via Verda Sant Llorenç Collserola, així com en seguiments de fauna mitjançant anellament científic d’aus i control de tortugues invasores i seguiment de tortugues de rierol al riu Ripoll de Sabadell.

A l’ADENC és on va entrar en contacte per primer cop amb el món dels ratpenats, ja que només arribar-hi va incloure’s al recentment format Grup d’Estudi dels Ratpenats de l’ADENC (GERA). Amb el GERA va ser amb qui el David va aprendre sobre l’estudi dels quiròpters mitjançant el seguiment acústic i la observació del comportament de les diferents espècies. Amb el GERA va desenvolupar projectes de seguiment de ratpenats aquàtics en diferents punts del riu Llobregat, així com projectes per a promoure la presència de ratpenats forestals en zones periurbanes mitjançant la construcció de caixes refugi. Aquest contacte amb l’estudi ciutadà dels ratpenats van dur al GERA a entrar en contracte estret amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers, establint un conveni de col•laboració entre els dos ens.

Durant el seu màster va dur a terme la seva tesis a l’Àrea de Recerca en Quiròpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers, durant la qual va estudiar els efectes de la fragmentació de l’hàbitat causat per la construcció de preses hidroelèctriques en països de l’est i sud-est d’Àsia. Això el dugué a fer el treball de camp durant varis mesos a Xina i Malàisia, estudiant els ratpenats amb detectors d’ultrasons en col•laboració amb la Southern University of Science and Technology i la National University of Malaysia.

Des de llavors, el David ha estat treballant en diferents projectes de l’Àrea de Recerca en Quiròpters, des de l’estudi de l’impacte dels parcs eòlics en la mortalitat dels ratpenats a Catalunya, com la gestió de bases de dades de ciència ciutadana i seguiments de ratpenats amb acústica en parcs naturals, principalment gestionant la base de dades del Programa de Seguiment de Ratpenats. El seu principal interès és la conservació dels ratpenats i dels seus hàbitats, així com promoure la divulgació i la implicació de la ciutadania en la preservació d’aquests animals.

Darreres publicacions

  • López-Bosch, D., Chun-Chia Huang, J., Wang, Y., Palmeirim, A.F., Gibson, L., López-Baucells, A.  (2021) Bat echolocation in continental China: a systematic review and first acoustic identification key for the country. Mammal Research. https://doi.org/10.1007/s13364-021-00570-x
  • Antón, P.G., López-Bosch, D., Lobón-Rovira, J., Torres-Riera, A., Barrio-Amorós, C., Sánchez-Vialas, A. (2021) The westernmost record of Chalcides boulengeri Anderson, 1892: an overlooked species in the Atlantic coast of Morocco? Herpetology Notes.

     

El nostre equip

AGENDA

HORARI ESPECIAL FESTIVAL MANIFESTA!
Del 8 de setembre al 24 de novembre
Laborables de dimarts a divendres de 16 a 20h
Dissabtes i festius de 10h a 20h

Obert de dimarts a dissabte de 16 a 20 h i diumenges d'11 a 14 h.
Dilluns tancat al públic. Consulteu els festius tancats.

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!