Andreu Ubach

Tècnic del CBMS

Doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona (2023) pel programa de Biodiversitat. El 2015 va començar a involucrar-se en diferents projectes vinculats als estudis d’ecologia de papallones amb la UB i el 2016 i 2017 va treballar com a tècnic en un estudi per la Universidad Rey Juan Carlos i s'incorpora el 2017 a l’equip de coordinació del Catalan Butterfly Monitoring Scheme (www.catalanbms.org) del MCNG. A la xarxa CBMS treballa en diferents àmbits tals com la coordinació de la part d’anàlisi de dades de la base de dades recollida pel voluntariat. Ha desenvolupat la seva tesi doctoral a partir de l’estudi dels indicadors del medi natural a través de les papallones amb el seu rol bioindicador, tant dels agents climàtics com els canvis de temperatura i l’efecte de la sequera; o els paisatgístics com el tancament i la fragmentació dels hàbitats. Com a tècnic en l’anàlisi de dades de papallones a Catalunya, participa a l’Observatori de la Natura i a la xarxa del BMS europeu. Una altra pota de la seva tesi i part de línia de treball són els efectes que té la pastura com a impacte sobre la biodiversitat a partir d’estudis de comunitats de papallones, sobretot en l’àmbit montà – subalpí. A més a més a la xarxa CBMS també imparteix cursos de formació sobre el coneixement de les papallones diürnes i realitza suport als voluntaris de la xarxa.

En una altra línia d’estudi, treballa amb l’estudi, seguiment i conservació de les espècies amenaçades a nivell català, amb diferents treballs sobre distribució i estat de diferents espècies i l’assessorament científic d’un projecte sobre micro-reserves de papallones. D’altra banda també col·labora en els projectes sobre l’estudi de la migradora dels cards que es realitzen al Museu i altres col·laboracions puntuals.

 

Darreres publicacions

  • Ubach, A., Páramo, F., Gutiérrez, C. & Stefanescu, C. , 2019. Vegetation encroachment drives changes in the composition of butterfly assemblages and species loss in Mediterranean ecosystems. Insect Conservation and Diversity.
  • Herrando, S., Titeux, N., Brotons, L., Anton, M., Ubach, A., Villero, D., García-Barros, E, Munguira, M.L, Godinho, C & Stefanescu, C. , 2019. Contrasting impacts of precipitation on Mediterranean birds and butterflies. Scientific Reports, 9: 5680 .
  • Stefanescu, C., Puig-Montserrat, X., Samraoui, B., Izquierdo, R., Ubach, A. & Arrizabalaga, A. , 2017. Back to Africa: autumn migration of the painted lady butterfly Vanessa cardui is timed to coincide with an increase in resource availability. Ecological Entomology, 42: 737-747. .
  • Ubach, A., & Olivella, E., 2017. Participació de la SCL a la BioBlitz BCN-2016. . Butlletí. Societat Catalana de Lepidopterologia, (108), 143-145..
  • Ubach, A., & Sylvestre, E. , 2016. Primeres citacions de coure violeta, Lycaena helle (Dennis & Schiffermüller, 1775), a Andorra (Lepidoptera; Lycaenidae). Butlletí. Societat Catalana de Lepidopterologia, (107), 165-168.

El nostre equip

AGENDA

Obert de dimarts a dissabte de 16 a 19 h i diumenges d'11 a 14 h.

Dilluns tancat al públic. Consulteu els festius tancats.

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!