Caixes niu

Introducció

Les caixes-niu per a ratpenats serveixen per oferir refugi a aquelles espècies que requereixen de forats en arbres per amagar-se, criar, aparellar-se, etc. A Catalunya la manca d’arbres madurs provoca una falta de forats i clivelles en arbres per la qual cosa molts ratpenats es veuen obligats a refugiar-se en esquerdes d’edificis. Entre les espècies que més necessiten dels arbres hi trobem el ratpenat de bosc (Barbastellus barbastellus), la ratpenat de Bechstein (Myotis bechsteinii), ratpenats orelluts gris i daurat (Plecotus austriacus i Plecotus auritus) i totes les del gènere Nyctalus.

El Museu de Ciències Naturals de Granollers realitza seguiments de caixes niu col·locades arreu de Catalunya en espais naturals com: el PN dels Aiguamolls de l’Empordà, el PN del Montnegre i el Corredor o el PN del Delta de l’Ebre. Igualment col·labora en l’estudi i conservació dels ratpenats forestals de Catalunya dut a terme pel Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya.

Models de caixes

A l'hora de comprar o fabricar una caixa cal tenir en compte alguns conceptes essencials:

  • L’entrada ha de fer entre 1,2 i 1,5cm. i ha de ser en forma de fissura (Foto)
  • La caixa ha d’estar ben segellada de manera que no entri molta llum, aire o aigua.
  • Ha de presentar una superfície d’aterratge d’un mínim de 10cm.
  • La superfície d’aterratge i interior ha de ser rugosa (p. ex. fusta vella, gravat, etc.)
  • No ha de presentar productes químics o fortament olorosos (p. ex. pintura, vernissos, etc.)

Els models més casolans, de fusta o de suro, poden ser de varies mides i poden presentar compartiments interiors o no. La mida i el nombre de compartiments no afecta l’ocupació però quan més gran i mes compartiments més individus si poden refugiar. La vida d’aquestes caixes pot variar segons les condicions meteorològiques i la qualitat del material en que s’han fet, però la seva durada acostumar a ser d’entre 5 i 15 anys. Les caixes de formigó i fusta de la casa schwegler són de gran durada però més cares.

Col·locació de les caixes

Quan pengem una caixa sobretot cal tenir en compte:

  • Que estigui entre 3 i 5metres d’alçada.
  • Orientada de manera que li toqui el sol entre 5 i 7 hores al dia.
  • Amb l’entrada de la caixa lliure d’obstacles (p. ex. branques, heura, etc.)

És preferible col·locar més d’una caixa en un mateix lloc i amb diferents orientacions i respecte al suport tant poden penjar-se amb ganxos de branques d’arbres, com poden utilitzar-se claus d’alumini, però mai s’han de fer abraçadores al voltant dels arbres ja que els acabarien estrangulant. Les caixes també es poden col·locar clavades en edificis.

Per saber-ne més...

  • Ratpenats.org
  • Caixes niu a la Botiga Oryx
  • Flaquer, C., Torre, I., Arrizabalaga, A. (2007). Selección de refugios, gestión forestal y conservación de los quirópteros forestales. Dins de: Camprodon, J., Plana, E. (Eds.) Conservación de la biodiversidad y gestión forestal: su aplicación en la fauna vertebrada. 2ª edición. Edicions de la Universitat de Barcelona.

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!