Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS)

Introducció

Un investigador recorre el transsecte equipat amb un caçapapallones

El programa de seguiment de papallones diürnes (ropalòcers) de Catalunya, anomenat Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS), té com a principal objectiu conèixer amb precisió els canvis d'abundància de les poblacions de papallones per tal de relacionar-los posteriorment amb diferents factors ambientals.

El CBMS es va iniciar l’any 1994 i aporta molta informació rellevant sobre l’impacte que estan tenint els canvis d’usos del sòl i el canvi climàtic en la biodiversitat de Catalunya. Alhora, ha permès aprofundir en molts aspectes de l’ecologia de les papallones i proporciona moltes dades de caire faunístic.

El CBMS es basa en la repetició setmanal de censos visuals des del març fins al setembre, al llarg de transectes fixos d’aproximadament 2 km de llargada. Els transsectes estan dividits en seccions que es corresponen amb diferents tipus d’hàbitats.

Aquesta metodologia ha estat adoptada de forma estandarditzada en altres projectes similars arreu d’Europa, la qual cosa permet comparar les dades i analitzar tendències a escala europea.

La utilització de les papallones en aquests projectes respon al seu contrastat caràcter bioindicador i a la seva popularitat i carisma. El CBMS és un projecte científic fonamentat en la participació ciutadana, obert a la col•laboració de tot aquell que hi estigui interessat.

Trobareu més informació al web del projecte: www.catalanbms.org

Figura 1 - Cobertura de la xarxa del CBMS l’any 2013. El radi dels cercles és proporcional al nombre d’anys en funcionament. En color negre es mostren les estacions que han estat actives i en blanc les que no varen recollir dades la darrera temporada.

Figura 2 - El transsecte del Cortalet al Parc Natural dels Aigüamolls de l’Empordà consisteix en un recorregut circular dividit en 16 seccions, després que la secció 2 desaparegués el 1989 amb la inundació de la zona que ara ocupa l’estany del Cortalet.

 


Referències

  • Donoso, I., Stefanescu, C., Martínez-Abraín, A. & Traveset, A., 2016. Phenological asynchrony in plant-butterfly interactions associated with climate: a community-wide perspective. Oikos (in press).

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!