Xerrada en línia - L'espeleòleg, un gran aliat dels ratpenats!

  • del 29 Abril 2021 al 28 Abril 2021
  • tipus: ACTIVITAT
  • ESPECIALITZAT
  • GRATUÏT
  • tarifa: GRATUÏTA
  • EN LÍNIA
SESSIONS I RESERVES
Carregant sessions, espera si us plau...
- Les reserves s'obren 30 dies abans de la data de l'activitat
- Més informació a  info@mcng.cat

El proper dijous presentarem el programa de seguiment QuiroRefugis a espeleòlegs, escaladors, excursionistes i naturalistes de tota mena. En aquesta xerrada s’explicarà com les dades proporcionades per centres i grups excursionistes són de gran valor per l’estudi i el seguiment de les colònies de ratpenats cavernícoles i com les diferents associacions espeleològiques poden participar en el Programa de Seguiment de Ratpenats.

Des de fa més d’un segle els espeleòlegs s’han dedicat a explorar, documentar i investigar multitud de cavitats subterrànies arreu del món. A part de la ciència de l’espeleologia, la informació recollida pels espeleòlegs ha servit per a fer grans contribucions als camps de la geologia, l’arqueologia i la biologia de plantes i animals troglòfils. Un d’aquests animals són els ratpenats cavernícoles.

Històricament, les primeres dades que es tenen de les colònies de ratpenats provenen d’expedicions espeleològiques en cavitats de tota mena. Els espeleòlegs han proporcionat informació molt important sobre grans colònies d’hivernada, de cria i de reproducció de ratpenats cavernícoles. A Catalunya, moltes de les primeres cites de colònies d’espècies amenaçades provenen de grups espeleològics.

Peò avui dia, els ratpenats s’enfronten a un gran nombre d’amenaces i cal fer-ne un bon seguiment i protecció. Aquests animals tant especialitzats es veuen molt afectats per la destrucció dels seus refugis, així com la destrucció dels hàbitats que rodegen les seves coves. És per això que el Programa de Seguiment de Ratpenats coordinat des del Museu de Ciències Naturals de Granollers, va desenvolupar el protocol QuiroRefugis, per a fer el seguiment de colònies de ratpenats en refugis subterranis. 

Des del Programa de Seguiment de Ratpenats animem a espeleòlegs d’arreu del territori a participar juntament amb la nostra xarxa de voluntaris, en el programa QuiroRefugis. Si ets espeleòleg i vols saber com pots participar no et perdis aquesta xerrada el proper 29 d’abril a les 19h per zoom. No oblidem que l’espeleòleg és un gran aliat dels ratpenats cavernícoles!

 

Xerrada en línia (via ZOOM).

DIA: 29 d'abril a les 19 h

Activitat gratuïta i sense inscripció prèvia

 

Enllaç a la xerrada: https://us02web.zoom.us/j/81013997766

 

 

 

AGENDA

Obert de dimarts a dissabte de 16 a 19 h i diumenges d'11 a 14 h.

Dilluns tancat al públic. Consulteu els festius tancats.

Benvinguts i benvingudes al MCNG

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!