Ratolí lleonat


© Ignasi Torre

L’any 1996, en el marc del pla de seguiment de petits mamífers del Montseny (Diputació de Barcelona), es va confirmar la presència del ratolí lleonat (Apodemus flavicollis) en diverses parcel·les de seguiment d’aquest espai naural. Aquesta va ser la primera cita verificada científicament sobre la presència d’aquest rosegador a Catalunya.

Actualment, es considera que el ratolí lleonat és una espècie de rosegador freqüent en boscos caducifolis i perennifolis humits, constiuint-se com la segona espècie més abundant desprès del més ubiqüista ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus).

La troballa d’una nova espècie de mamífer per la fauna del Montseny posa de manifest la necessitat d’intensificar la recerca en els espais naturals, doncs és força clar que encara resta molt per descobrir.

 

Per saber-ne més...

  • Arrizabalaga, A. & Torre, I. (2007). Ratón leonado (Apodemus flavicollis Melchior, 1834), Pp 445-448. inclós en: L.J. Palomo, J. Gisbert, J.C. Blanco (eds.), Atlas y Libro Rojo de los mamíferos terrestres de España. Dirección General de Conservación de la Naturaleza-SECEM-SECEMU, madrid, 588 pp.
  • Torre, I., A. Ribas, C. Flaquer, A. Arrizabalaga (2007). Distribució i abundància del ratolí lleonat (Apodemus flavicollis) a la Xarxa de Parcs Naturals. I Trobada d’Estudiosos dels Parcs de la Serralada Litoral Central, V Trobada d’Estudiosos del Montnegre i el Corredor. Diputació de Barcelona.
  • Arrizabalaga, A., Torre, I., Catzeflis, F., Renaud, F., & Santalla, F. (1999). Primera cita d’Apodemus flavicollis (Melchior, 1834) al Montseny. Determinació morfològica i genètica. III i IV Trobada d’Estudiosos del Montseny, Diputació de Barcelona, pgs. 193-195.

AGENDA

Tancat per vacances de l'11 de juliol al 24 d'agost.

Obert de dimarts a dissabte de 16 a 19 h i diumenges d'11 a 14 h.

Dilluns tancat al públic. Consulteu els festius tancats.

Color FONS: activitats obert tancat

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!