Solucions a problemes que poden causar els ratpenats en domicilis

Quan hem d’afrontar un problema amb ratpenats el primer que cal tenir és tranquil·litat ja que si no els toquem, MAI mosseguen. En tot cas si agafem un ratpenat i ens mossega hauríem de rentar la ferida amb sabó i anar al metge per aplicar-nos una vacuna. Cal que sapiguem que els ratpenats no roseguen res, ni fan cap tipus de niu i només tenen una única cria l’any. A la primavera totes les mares s’ajunten per fer guarderies i sembla que n’hi hagi moltes. Sempre que puguem cal que conservem els ratpenats que tenim a casa perquè no provoquen cap mal i controlen tot tipus d’insectes, dels quals en poden menjar més de 500 cada nit, inclosos mosquits, mosques, etc.

Els verins, els emissors d’ultrasons, ... NO són efectius contra els ratpenats. A més a més els verins són perillosos pels infants i a llarg termini poden causar problemes als adults. Un cop aplicat, el verí costa molt de treure i queda impregnat a parets i la fusta. Està demostrat que només les barreres físiques fan desaparèixer els ratpenats.

Quan podem actuar?

Recordeu que els ratpenats són animals molt sensibles i que una actuació en una determinada época de l'any pot causar-los danys irreversibles. En la taula de sota s'indiquen amb VERD els mesos en què les actuacions no són problematiques, en VERMELL els mesos en que no es recomana fer cap tancament ni actuació perquè poden haver-hi mares amb cries que no poden volar. En cas de tancament perjudicariem l'espècie i provocaríem l'aparició de males olors i insectes. Els mesos indicats en GROC i només si fos imprescindible s'hauria d'actuar utilitzant una xarxa de polipropilè per deixar sortir les rates pinyades (tal i com s'indica al problema número 3):

Fenologia

Problemes més freqüents:

Entrada esporàdica de ratpenats volant per dins de casa

Aïllar-lo en una habitació i obrir finestra i cortines. Deixar-lo tranquil entre 10 i 20 minuts per tal que marxi sol (si el perseguiu no és capaç de trobar el camí). Penseu que segurament és un jove que s’ha equivocat i només vol sortir.

Ratpenat quiet en ple dia dins de casa, al jardí o en altres indrets

Dins de casa agafar el ratpenat amb delicadesa amb guants de cuir o amb un pot i un cartró. Deixar-lo en una esquerda a la roca o forat d’arbre.

Dibuix 1

Fora de casa utilitzar, amb molta cura, un pal per alçar-lo a un lloc més segur

Dibuix 2

Ratpenats en càmeres d’aire, falsos sostres, etc. que causen molt soroll o acumulacions d’excrements

  • Localitzar la via d’entrada observant per on surten al vespre i/o on hi ha femtes (poden ser fissures d’1 cm).
  • A poder ser actuar el desembre i/o assegurar que no hi ha ratpenats col·locant una xarxa de les utilitzades per protegir els arbres fruiters dels ocells o tubs de PVC. Feu clic a les imatges per engrandir-les:

  • Tapar les entrades amb plaques de poliuretà expandit, espuma (vigilant amb els vapors tòxics), ciment, silicona, etc.

Ratpenats en teulades i xemeneies

Col·locar un col·lector d’aigua a tots els finals de teulada de manera que quasi toqui el final de les teules. El col·lector ha de sobresortir un mínim de 16cm i ha d’estar enganxat a la paret de manera que no deixi noves fissures. Els col·lectors han d’estar oberts pels extrems fins que estiguem segurs que no queden ratpenats, llavors es poden tapar els extrems. També es poden utilitzar tubs de PVC i posteriorment tapar amb xarxa les fissures (dibuix 5). Per la xemeneia podem fer una barret de reixa amb sortides de PVC (dibuix 6)

Dibuix 5 Dibuix 6

Ratpenats a la caixa de la persiana

Actuar tapant dins el període, recomanat a peu de pàgina, amb un adhesiu en forma de pinzell o escuma que redueixi l’escletxa a menys d’1cm. Quan hi ha els animals no moure la persiana per evitar matar les cries.

Excrements a la façana, davant la porta o parets exteriors

Col·locar una superfície sota el refugi de manera que acumuli els excrements que de tant en tant poden ser recollits

Acumulacions d’excrements a les golfes

Per tal d’evitar les acumulacions d’excrements és recomanable col·locar una plàstic gruixut sota del lloc on s’acumulen els excrements i recollir-lo un cop han marxat els ratpenats (octubre). Aquests excrements són un excel·lent adob.

 

Per saber-ne més...

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!